Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η υγιεινή διατροφή κάνει τα παιδιά χαρούμενα

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγιεινή διατροφή ενός παιδιού σχετίζεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, ανεξαρτήτως βάρους. 

Τελικά ο εκφοβισμός στο σχολείο, οι κοινωνικές σχέσεις ενός παιδιού, αλλά και η αυτοπεποίθησή του σχετίζονται (και) με την υγιεινή διατροφή , σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ελεύθερης πρόσβασης Journal BMC Public Health. Και αντίστροφα, όμως, η πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση σχετίζεται με καλύτερη προσαρμογή στις οδηγίες για υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska, του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ της Σουηδίας. 

Όπως αναφέρει η επικεφαλής, Dr Louise Arvidsson, στα παιδιά φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υπακοής στους κανόνες της υγιεινής διατροφής και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Στην έρευνα πήραν μέρος 7.675 παιδιά ηλικίας 2 έως 9 ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία) και οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή από την αρχή παρουσίαζαν τονωμένη αυτοπεποίθηση και λιγότερα κοινωνικά προβλήματα δύο χρόνια αργότερα, ανεξαρτήτως της κοινωνικο-οικονομικής τους κατάστασης και του σωματικού τους βάρους. 

Τι εννοούμε όταν λέμε υγιεινή διατροφή; Μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένης ζάχαρης, μείωση της πρόσληψης λιπαρών και μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωση ψαριού 2-3 φορές την εβδομάδα , επίσης, φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα παιδιά με φτωχή δίαιτα και χαμηλό δείκτη ευεξίας παρουσίασαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρατήσουν την έρευνα, φτάνοντας σε σημείο να μην εκπροσωπούνται σε επαρκή βαθμό, κάτι που ίσως περιπλέκει τα αποτελέσματα. Κάτι ακόμη που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι τα αποτελέσματα βασίζονται στις παρατηρήσεις των γονέων, που σημαίνει ότι οι παραπάνω συσχετισμοί πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω , συμπεριλαμβάνοντας παιδιά με κλινική διάγνωση κατάθλιψης, άγχους και άλλων συμπεριφορικών διαταραχών.

Πηγή: msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου