Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μήπως χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τα παιδιά σας;

Μια τελευταία "τάση” στη γονεϊκότητα είναι να κάνουν οι γονείς τα πάντα μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο πολλοί ψυχολόγοι επιμένουν πως το "διάλειμμα από τα παιδιά” -που και που- είναι απαραίτητο για την ισορροπία των γονέων καθενός χωριστά αλλά και του ζευγαριού. 

Γιατί είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα από τα παιδιά
Μελέτες έχουν δείξει πως οι νέοι γονείς χρειάζονται προσωπικό χρόνο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και να ξαναβρούν την ισορροπία τους μετά τον ερχομό ενός παιδιού στην οικογένεια. Ο ελεύθερος χρόνος από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, έστω κι αν αυτός είναι μόλις λίγη ώρα, βοηθά τους νέους γονείς να διαχειριστούν καλύτερα τα άγχη της καθημερινότητας, την πίεση και την κούραση και δρα σαν "ασπίδα προστασίας" της ψυχικής και συναισθηματικής τους υγείας.

Κι αν πολλοί γονείς απολαμβάνουν ως "διάλειμμα από την οικογένεια” μια ολιγόωρη έξοδο ή μια ολιγοήμερη απόδραση για δύο, οι ειδικοί τονίζουν πως το διάλειμμα μπορεί να είναι κάτι πιο τακτικό όπως π.χ. να έχει ο κάθε γονιός προσωπικό χρόνο για να κάνει κάτι που τον ευχαριστεί. 

Διακοπές για δύο
Πέρα από τα μικρά και καθημερινά προσωπικά τους διαλείμματα όλοι οι γονείς χρειάζονται διάλειμμα από την οικογενειακή ζωή για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο ή μερικές μέρες διακοπών μαζί με τον σύντροφό τους. Και συνήθως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό είναι οι ενοχές που νιώθουμε για αφήνοντας τα παιδιά μας πίσω. Εφόσον όμως αφήνουμε το παιδί σε καλά χέρια και το έχουμε προετοιμάσει για την απουσία μας, του έχουμε εξηγήσει πού πάμε και πότε θα επιστρέψουμε -ακόμη κι αν είναι μωρό- δικαιούμαστε και πρέπει να επιστρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει και να διασκεδάσει αυτές τις μέρες, καθώς όχι μόνο θα ξεκουραστούμε και θα χαλαρώσουμε αλλά θα μας προσφέρουν πολύτιμο χρόνο ως ζευγάρι.

Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου