Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Άνοιξε ξανά τις πόρτες της η βιβλιοθήκη Ξυλαγανής

Άνοιξε ξανά τις πόρτες της φέτος η βιβλιοθήκη Ξυλαγανής, η οποία υποδέχθηκε μικρούς μαθητές για δημιουργική απασχόληση, ενώ υπάρχουν και σχέδια για περαιτέρω βελτίωση κι ανάδειξη του χώρου από τη δημοτική αρχή Μαρωνείας - Σαπών. Πρόκειται για την παιδική - εφηβική βιβλιοθήκη που βρίσκεται εντός του οικισμού Ξυλαγανής και διαμορφώθηκε χάρη και στην παλιά χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους
Από τον Αύγουστο και μετά ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων της πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και Παροχής Συνοδευτικών Μέτρων 2015-2016 – Κοινωνικής Σύμπραξης Ροδόπης» του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ έχει υλοποιήσει και βρίσκεται στην τελική φάση το πρόγραμμα που αφορά τις πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά.

Από το καλοκαίρι και μετά, όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων Φελίνα Καζάκου, τα παιδιά μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες είχαν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο, με τη συμμετοχή τους σε δημιουργικά εργαστήρια και την εκμάθηση μουσικής. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην θετική κι ενεργό ενασχόληση των παιδιών μέσω εποικοδομητικών - βιωματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη γόνιμη ψυχαγωγία, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και την περαιτέρω κοινωνικοποίησή τους. Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν τμήματα εκμάθησης μουσικής καθώς επίσης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Απασχολήθηκε ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, ήτοι μουσικός, ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας.

Απολογιστική δράση, συνέχεια και του χρόνου
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με την απολογιστική δράση που παρακολούθησε ο "Χ" το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την συμμετοχή αρκετών παιδιών του προγράμματος και την παρουσία και έκθεση όλων των δραστηριοτήτων τους. "Πραγματικά χαίρομαι γιατί αυτή την στιγμή στην βιβλιοθήκη έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας ζωντάνιας. Η συμμετοχή των παιδιών και η ανταπόκριση των γονέων είναι πολύ σημαντική", είπε στον "Χ" η Φελίνα Καζάκου, αναφορικά με το πρόγραμμα που έδωσε κάθε Σάββατο και ώρες 11:30 έως 13:30 ζωντάνια στην βιβλιοθήκη. 

Η κα Καζάκου πρόσθεσε και το εξής: "Υποσχόμαστε ότι μέσα από το πρόγραμμα έχουμε σχεδιάσει και για το 2019 την συστηματική επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης".

Πρόταση σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Η κα Καζάκου μας ενημέρωσε και για το βασικό σχέδιο της δημοτικής αρχής αναφορικά με την βιβλιοθήκη του οικισμού, πως δηλαδή "από το 2019 ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών έχει εντάξει την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης και την ανακαίνιση του χώρου σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κι εμείς ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί". Κατ' αυτό τον τρόπο, πέρα από το πρόγραμμα μέσω ΤΕΒΑ, ευελπιστούν οι άνθρωποι της περιοχής να δώσουν και μία άλλη - ακόμη πιο σημαντική και μόνιμη - πνοή στη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Η πρόταση περιλαμβάνει εκ βάθρων αναβάθμιση της βιβλιοθήκης, ψηφιοποίησή της και μία σειρά από δράσεις που θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, εντός αυτής. 

"Βούληση υπάρχει και πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί και θα κάνουμε την βιβλιοθήκη ένα κύτταρο πολιτισμού για τον Δήμο, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω όπως θέλω να ευχαριστήσω και τους γονείς", είπε η κα Καζάκου.

Ικανοποίηση από τους γονείς
Την ίδια ώρα, το σημαντικότερο είναι πως έστω και για μερικές ώρες την εβδομάδα πολλά παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι γονείς, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους στον "Χ". Μεταξύ αυτών και ο κος Παναγιώτης, πατέρας δύο παιδιών, κάθε εβδομάδα τα μετέφερε στην βιβλιοθήκη Ξυλαγανής από την Μαρώνεια.

"Όταν είναι για το καλό των παιδιών μας δεν μας πειράζουν τα χιλιόμετρα", μας είπε όταν τον συναντήσαμε στην βιβλιοθήκη, την οποία χαρακτήρισε ως "έναν χώρο καταπληκτικό", κι εξέφρασε το αίτημα "να μείνει ανοιχτή, γιατί θέλουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια στην βιβλιοθήκη. Ο χώρος είναι καταπληκτικός και μπορούν εδώ να γίνουν πολλά πράγματα". Ο ίδιος δεν παραγνώρισε πως για την δράση έρχονται άτομα όχι μόνο από Ξυλαγανή, αλλά κι από τους γύρω οικισμούς, όπως άλλωστε και ο ίδιος.

"Το όνειρο όλων μας είναι να έχουμε μία πλήρως λειτουργική βιβλιοθήκη, για να μπορούν τα παιδιά να απολαμβάνουν βασικές παροχές, τις οποίες δεν έχουν", κατέληξε ο γονέας.

Διονύσης Βοργιάς
Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου