Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει, με φορέα υλοποίησης το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, συμμετείχε στο 5o Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας, Safe Kozani 2018, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν 31 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και την Ελληνική Πυροσβεστική Ακαδημία.
Το πέμπτο κατά σειρά ετήσιο τακτικό συνέδριο της πρωτοβουλίας υπό την ονομασία Safe Greece συνέχισε την επιτυχημένη παράδοση των προηγούμενων ετών (Ρόδος 2014, Χανιά 2015, Αλεξανδρούπολη 2016 και Αθήνα 2017). Το συνέδριο συνιστά ένα πεδίο γόνιμης αλληλεπίδρασης επιστημόνων, ερευνητών, τεχνολόγων, εθελοντών, στελεχών της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτών, αλλά και όλων των σχετιζόμενων με την πολιτική προστασία ατόμων και φορέων, με θεματολογία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών κρίσεων, οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας, καθώς και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαχείριση καταστροφών.
Κεντρικές ομιλίες κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου οι εισηγήσεις του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και του υπεύθυνου του «Συστήματος Τσουνάμι» της Unesco Γεράσιμου Παπαδόπουλου, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στο Safe Kozani 2018 παρουσιάστηκαν 135 εισηγήσεις και poster από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, σε θέματα διαχείρισης αυτών των φαινομένων, από συνεργάτες σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΠ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και καθηγητές από Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη διαχείριση κρίσεων από φυσικά φαινόμενα. Συμμετείχαν ακόμα επιστήμονες από οργανισμούς πολιτικής προστασίας ξένων χωρών, όπως την Ιταλία, την Κύπρο, τη Βραζιλία, την Ταιβάν, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία.
Στα πλαίσια αυτά ο υπεύθυνος καθηγητής του Προγράμματος κος Παπαϊωάννου παρουσίασε εισήγηση με θέμα «INTERACTIVE TRAINING ON EARTHQUAKES: CONSTRUCTION OF A PROTOTYPE SEISMOGRAPH», με αναφορά στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει και του σεισμογράφου που κατασκευάστηκε από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και βραβεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού.
Τα θετικά σχόλια που απέσπασε η εισήγηση δίνουν το έναυσμα για ακόμα περισσότερες μελλοντικές δράσεις από τους συντελεστές του Προγράμματος, όπως η πραγματοποίηση ενημέρωσης σε καθηγητές και μαθητές των Τεχνικών Λυκείων του Νομού Καρδίτσας στο προσεχές διάστημα
Πηγή: larissanet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου