Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Πώς μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες για μυωπία στα παιδιά

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει θετικά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στα μικρά παιδιά τα οποία είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν πολύ εύκολα πώς λειτουργεί ένα smartphone. Μήπως όμως όλος αυτός ο χρόνος μπροστά από μία οθόνη δεν τα επηρεάζει όσο πιστεύουμε;

Για την προφύλαξη των παιδιών, υποστηρίζεται από μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων, πως θα έπρεπε να κάθονται πιο μακριά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και να φορούν λιγότερο τα μυωπικά τους γυαλιά. Όμως, νέες μελέτες παρουσίασαν μία ακόμη λύση που κανείς έως τώρα δεν είχε αντιληφθεί: Πρέπει να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο έξω παίζοντας ή τουλάχιστον απλά για να είναι εκτεθειμένα στο εξωτερικό φως.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αποκάλυψαν πως ο περισσότερος χρόνος έξω είχε έναν αρκετά θετικό αντίκτυπο και μείωσε κατά μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί γυαλιά μυωπίας στο μέλλον.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τη μυωπία;

Η μυωπία είναι η πάθηση κατά την οποία δεν μπορούμε να δούμε μακριά χωρίς να φοράμε φακούς επαφής ή γυαλιά. Συνήθως αποκτάται στα πρώτα χρόνια του σχολείου και πολλές φορές είναι δύσκολο να το αντιληφθούν οι γονείς, διότι τα παιδιά στην ηλικία αυτή δεν γνωρίζουν πως είναι η φυσιολογική όραση με αποτέλεσμα εάν βλέπουν θολά να μη το αναφέρουν καν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες οι συχνές οφθαλμικές εξετάσεις.

Για τα παιδιά, τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής είναι οι μόνες λύσεις σε περίπτωση μυωπίας, ενώ για τους ενήλικες υπάρχει και η επιλογή της επέμβασης. Δυστυχώς όμως, στους μικρούς μας φίλους δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα γυαλιά, κυρίως επειδή δυσκολεύονται σε δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα που κυριαρχούν σε αυτές τις ηλικίες.
Μεγάλη αύξηση της μυωπίας

Μία παγκόσμια «επιδημία» μυωπίας έχει παρατηρηθεί, η οποία φαίνεται να προκαλείται από το συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η πάθηση αυτή των ματιών δεν είναι όσο αθώα φαίνεται, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει στο μέλλον σοβαρές ασθένειες, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Για το λόγο αυτό είναι τόσο μείζονος σημασίας η συχνή εξέταση.

Όσον αφορά τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μυωπία, ένας από τους σημαντικότερους θεωρείται η κληρονομικότητα. Έπειτα ακολουθεί η θεωρία σχετικά με «επικίνδυνα περιβάλλοντα» για τα μάτια μας, όπως η εργασία για τους ενήλικες ή οι δραστηριότητες στο σπίτι για τα παιδιά. Αρκετές ώρες εργασίας σε μία οθόνη υπολογιστή όσον αφορά τους ενήλικες και δραστηριότητες όπως τα βιντεοπαιχνίδια και η χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν μιλάμε για τα μικρά παιδιά. Όλα αυτά αποτελούν υψηλό κίνδυνο για την όραση και των δύο πλευρών.

Ο Johannes Kepler είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους φακούς για τα γυαλιά. Αφορμή για αυτή του την ανακάλυψη είχε αποτελέσει το γεγονός πως είχε πειστεί ότι κύρια ευθύνη για τη μυωπία του είχαν οι αστρονομικοί χάρτες, πάνω από τους οποίους ξόδευε αρκετές ώρες καθώς και οι συχνές μαθηματικές πράξεις που έκανε. Όπως φαίνεται, ο Kepler δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχος όταν όρισε ως κύριο λόγο της μυωπίας τη δουλειά που απαιτεί να είσαι πολύ κοντά σε κάτι που μπορεί να βλάψει την όρασή σου.

Η τοποθέτηση του Kepler μελετιούνταν για πάνω από 20 χρόνια σε 4.979 παιδιά στο πλαίσιο της έρευνας Collaborative Longitudinal Evaluation of Ethnicity and Refractive Error (CLEERE) που χρηματοδοτήθηκε από το National Eye Institute. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν πως τελικά όταν ο άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά σε μία οθόνη, δεν είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί γυαλιά.
Νέοι μέθοδοι πρόληψης

Εάν ένα παιδί έχει δύο μύωπες γονείς και δεν περνά πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους,οι πιθανότητες να χρειαστεί γυαλιά είναι σχεδόν στο 60%.

Ο παραπάνω χρόνος στην ύπαιθρο –με το ιδανικό να είναι οι 14 ώρες την εβδομάδα- μπορεί σχεδόν να εξαφανίσει τον κίνδυνο και πιο συγκεκριμένα να μειώσει κατά 20% την πιθανότητα μυωπίας, φτάνοντας στα επίπεδα που βρίσκεται και ένα παιδί του οποίου οι γονείς δεν έχουν πρόβλημα στην όρασή τους.

Η ερώτηση που θα προκύψει –δικαίως- είναι η εξής: Τι συμβαίνει με τα παιδιά που φορούν ήδη γυαλιά; Θα τα βοηθήσει ο περισσότερος χρόνος σε υπαίθριους χώρους;

Δυστυχώς, σύμφωνα με όση μελέτη έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, φαίνεται ότι μπορεί να τα βοηθήσει από ελάχιστα έως καθόλου.

Οι θεωρίες

Οπότε τι είναι αυτό στο εξωτερικό περιβάλλον που βοηθά τόσο πολύ στην πρόληψη της μυωπίας; Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που απαντούν σε αυτό το ερώτημα.

Μία από αυτές υποστηρίζει πως όταν τα παιδιά βρίσκονται στην ύπαιθρο γυμνάζονται περισσότερο και η εξάσκηση, κατά κάποιο τρόπο, είναι προστατευτική. Η δεύτερη θεωρία σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας βιταμίνης D, η οποία παρεμποδίζει κατά κάποιον τρόπο την ανώμαλη ανάπτυξη των ματιών και της μυωπίας στην παιδική ηλικία.

Η άποψη που κυριαρχεί όμως είναι αυτή που υποστηρίζει ότι το έντονο φως των εξωτερικών χώρων διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης από εξειδικευμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η ντοπαμίνη με τη σειρά της συμβάλλει στην πιο αργή και φυσιολογική ανάπτυξη του ματιού, που σημαίνει ότι δεν θα προκληθεί μυωπία.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως δεν είναι η μείωση του χρόνου που ξοδεύει ένα παιδί στην ανάγνωση ή στον υπολογιστή που συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων για μυωπία.

Πληροφορίες από CNNi
Πηγή: CNNGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου