Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που δεν έχουν την δυνατότητα να αυτοσυντηρηθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν, λόγω απώλειας της οικογένειάς τους ή προχωρημένης ηλικίας των γονέων τους, επιδιώκει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (ΕΣΒΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, καθώς η λύση αυτή θεωρείται, με τα σημερινά δεδομένα, ως η πλέον ενδεδειγμένη. Άλλωστε, αποτελεί κύριο μέλημα και επιδίωξη των γονέων, από τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι έχουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα, η αποκατάστασή του όταν οι ίδιοι δεν θα μπορούν να το φροντίζουν.

Σήμερα, στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, λειτουργούν 9 στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στις οποίες διαμένουν πάνω από 40 άτομα με αναπηρία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στην τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΣΒΕ, καθώς και την υποβολή σχετικής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία, στον άξονα προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ανέγερση στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για πέντε άτομα με ειδικές ανάγκες, στην περιοχή πίσω από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου, όπου λειτουργούν το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και το οικοτροφείο της Εταιρείας Σπαστικών. Εκεί θα δημιουργηθεί νέα πτέρυγα, ενώ παράλληλα, σχεδιάζεται να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης χώρων για τη λειτουργία δύο στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, δυναμικότητας έξι ατόμων, σε δύο ιδιόκτητα διαμερίσματα της Εταιρείας Σπαστικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προβλέπονται, επίσης, έργα προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού για τις τρεις παραπάνω δομές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών προβλέπει τη δημιουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, δυναμικότητας 99 κλινών (με βοηθητικούς χώρους διοίκησης, ιατρείων, προσωρινής νοσηλείας, ψυχαγωγίας κα), σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στην εκτός σχεδίου περιοχή του Φιλύρου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με το εκκλησιαστικό ίδρυμα «Φροντίδα Παπαγεωργίου» - στέγη φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως καθώς και πρόταση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία.

«Με την κατασκευή της μονάδας θα εξασφαλιστεί υψηλής ποιότητας περίθαλψη στους ηλικιωμένους και δημιουργία ατμόσφαιρας οικογενειακής ζεστασιάς και θαλπωρής, έτσι ώστε να εξαλειφθεί, σε μεγάλο βαθμό, το συναίσθημα εγκατάλειψης και παραμέλησης» αναφέρει η σχετική εισήγηση.

Τονίζεται, επίσης, ότι το έργο αφορά στην εξασφάλιση της διαμονής και διατροφής σε υπερήλικα άτομα, που είναι ανασφάλιστα ή αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου προκύπτει από την σημερινή οικονομική κατάσταση, τη μείωση των εισοδημάτων των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους αλλά και το διαπιστωμένο πρόβλημα έλλειψης κοινωνικών δομών.

Πηγή: insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου