Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κοζάνη: Ένα σκοτεινό δωμάτιο σε έξη σχολεία

Σε έξη σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Κοζάνης υλοποιείται ταυτόχρονα, σήμερα από τον εκπαιδευτικό και λάτρη της φωτογραφίας Αλέξανδρο Βρεττάκο, το φαινόμενο του φωτός ή του σκοτεινού δωματίου, Camera Obscura όπως ονομάζεται. Η πρωτοβουλία που ανήκει στον Αλέξανδρο Βρεττάκο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει στόχο την ενεργοποίηση μαθητών και καθηγητών στην εκμάθηση της φωτογραφίας ώστε να λειτουργήσουν αντίστοιχα τμήματα από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο κ. Βρεττάκος υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βίκυ Βόντσα καθώς και από τους μαθητές των σχολείων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο εντυπωσιακό φωτογραφικό φαινόμενο που θα λάβει μέρος στα σχολεία τους.

Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Βρεττάκος υπεύθυνος και του φωτογραφικού εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος»,το φαινόμενο δεν είναι μαγικό αλλά βασίζεται σε νόμο της φυσικής εξηγώντας οι ακτίνες του φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ανάποδα πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια μια εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από το δωμάτιο (ανεστραμμένο είδωλο).

Μεταξύ των έξη σχολείων στην Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γαλατινή στην δράση συμμετείχε και το 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες βίωσαν αυτή τη μοναδική εμπειρία του όπου μετατρέπεται η σχολική αίθουσα σε φωτογραφικό κουτί, αποτυπώνοντας την στις φωτογραφίες που τα ίδια τα παιδιά τράβηξαν. Παράλληλα έμαθαν και τον τρόπο λειτουργίας της camera obscura όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Βρεττάκος που επισκέφτηκε το σχολείο τους στο πλαίσιο της δράσης « Όταν η η σχολική αίθουσα γίνεται φωτογραφικό κουτί….».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου