Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Θεατρικές εμπειρίες: «Ο Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη»

Πηγή
Την Κυριακή που μας πέρασε, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, το σχολείο των Αφεντικών φιλοξενούσε την παράσταση «Ο Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη» από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς»

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Σμύρνη, σε σκηνοθεσία και θεατρική μεταφορά Τάσου Ράτζου, που αφηγείται τις περιπέτειες της βασιλοπούλας Ροδογάλης. Μετά το θάνατο του πατέρα τους, οι αδερφές τής Ροδογάλης, τη διώχνουν από το παλάτι και μαζί με την παραμάνα της ζει σε ένα μικρό πύργο. Εκεί θα συναντήσει για πρώτη φορά έναν ολόχρυσο αϊτό, που στην πραγματικότητα είναι ένα μαγεμένο βασιλόπουλο, ο Άτυς. 

Η παράσταση διατηρεί το μικρασιάτικο γλωσσικό ιδίωμα, γεγονός που της έδινε μία επιπλέον παραμυθένια διάσταση. Οι φωνές των ηθοποιών ήταν καθαρές, καλοδουλεμένες, χωρίς υπερβολές αλλά με την απαιτούμενη μελωδικότητα. Μετρημένες και πολύ καλά σκηνοθετημένες ήταν και οι κινήσεις, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι ο χώρος που είχαν στη διάθεσή τους οι ηθοποιοί ήταν περιορισμένος. Και οι τέσσερις ηθοποιοί κινούνταν με άνεση, απόλυτα συγχρονισμένοι μεταξύ τους, προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία από τα κοστούμια τους ή το σκηνικό, σε απόλυτη αρμονία με τη σκηνή που διαδραματιζόταν. 

Η αλήθεια είναι ότι πήγαμε σύσσωμη η οικογένεια με τη βεβαιότητα ότι κάθε γονιός θα αναλάβει και από ένα παιδί: ήμουν πεπεισμένη ότι όσο το Μεγάλο Αφεντικό με τον μπαμπά του θα απολάμβαναν το θέαμα, το Νέο Αφεντικό κι εγώ θα βρισκόμασταν στην αυλή του σχολείου και θα παίζαμε στην παιδική χαρά, αφού γινόμασταν κι εμείς θέαμα. Τελικά, για ακόμη μία φορά, διαψεύστηκα. Το Νέο Αφεντικό άραξε πάνω μου και παρακολούθησε όλη την παράσταση, σχεδόν χωρίς γκρίνια.

Δεν ξέρω πόσα κατάλαβε από την ιστορία το Νέο Αφεντικό (σχεδόν τριων ετών), καθότι είναι ακόμη φειδωλό στις εκφράσεις του. Ωστόσο φάνηκε να του άρεσε η εμπειρία: αποστολή εξετελέσθη.

Όσο για το Μεγάλο Αφεντικό, έχει εξελιχθεί σε φανατικό θεατρόφιλο, με προτιμήσεις στα λαϊκά παραμύθια, τα λιτά σκηνικά και τη διακριτική μουσική συνοδεία. Το ίδιο, δήλωσε ότι θα ξανάβλεπε παράσταση από αυτή την ομάδα, κάτι που δεν το λέει πάντα (Οι απαντήσεις του στην ερώτηση "σου άρεσε" διακατέχονται από την ανερυθρίαστη ειλικρίνεια των πέντε ετών που συχνά καταλήγει με έναν κατακόκκινο ενήλικα).

«Ο Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη», μία παράσταση που σας προτείνουμε να δείτε. 

Συντελεστές
Κείμενο-σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό-κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Νικολαϊδου
Βοηθός σκηνογράφου: Χρύσα Γκούμα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κοντός, Πέτρος Μαλιάρας, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου και Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας ΕΝΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου