Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ίδρυμα Μποσοδάκη: Έφτιαξε ταινία για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων που είναι στην Ελλάδα, είναι το θέμα του βίντεο που δημιούργησε το ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχο έχει την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (17ης Μαρτίου 2017) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι 2.000 παιδιά. Εξ αυτών τα 891 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κάποια δομή όταν προκύψει κενή θέση. Μέχρι να γίνει αυτό, τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε δομές κλειστού τύπου, δηλαδή σε προστατευτική φύλαξη (κράτηση), ενώ πολλά περιπλανώνται στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων. Παραμένουν εκτεθειμένα σε κυκλώματα πορνείας, σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων κτλ.


Στην ταινία πρωταγωνιστής είναι ένα χαρτόκουτο, το οποίο έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που βιώνουν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας και είναι απροστάτευτα. Όταν τελειώνει η ταινία αποκαλύπτεται ότι το χαρτόκουτο συμβολίζει, ουσιαστικά, κάθε ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά και πως το άμεσο ζητούμενο για τα παιδιά αυτά είναι μια ασφαλής στέγη. Σκηνοθέτης είναι ο Βασίλης Μπουραντάς, ενώ για τη δημιουργία και παραγωγή της εργάστηκαν οι ομάδες των εταιρειών Solid-Havas, Top-Cut Modiano και Rabbeats Music. Σημαντικό είναι πως όλοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Στις δράσεις του ιδρύματος Μποδοσάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακατασκευή δυο νέων ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο ένας είναι ο ξενώνας Ίριδα, που λειτουργεί η ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση» και ο δεύτερος είναι του Μαλλιοπουλείου Ευαγούς Ιδρύματος στην Κυψέλη, που λειτουργεί η ΜΚΟ «Praksis».


Πηγή: businessnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου