Τον τελευταίο μήνα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο ένας στους δύο μαθητές, για να κάνει διάλειμμα από την προετοιμασία του, πηγαίνει στο... σχολείο. Μάλιστα, ουκ ολίγοι εξ αυτών ξεχνούν τελείως το σχολείο και ουσιαστικά επιστρέφουν στα θρανία για να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για την απαξίωση της σχολικής διαδικασίας, την οποία όλοι οι υπουργοί επιβεβαιώνουν, αλλά ουδείς έχει πράξει κάτι για να την αντιμετωπίσει, υπό τον φόβο των αντιδράσεων γονέων και μαθητών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε χθες η ιστοσελίδα www.esos.gr, ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περυσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη λυκείου ήταν 100.689. Πέρυσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν 16 Μαΐου και μέσα στον Απρίλιο 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν έως 50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες). Δηλαδή, μέσα στον Απρίλιο συνολικά 56.213 μαθητές της Γ΄ Λυκείου απουσίασαν έστω μία φορά από το σχολείο τους, ενώ πάνω από 18.000 μαθητές απουσίασαν σχεδόν ένα διδακτικό μήνα.
Με βάση τα ισχύοντα:
• Η φοίτηση ενός μαθητή στο λύκειο χαρακτηρίζεται επαρκής εάν το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις πενήντα, ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 114, από τις οποίες πάνω από τις πενήντα 50 πρέπει να είναι δικαιολογημένες.
• Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο ημέρες πρέπει να προσκομίσει στο σχολείο για τη δικαιολόγηση των απουσιών βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
• Για τη δικαιολόγηση απουσιών έως δύο ημερών λόγω ασθενείας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί και ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα. Με τον τρόπο αυτόν ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ δέκα ημέρες αθροιστικά για όλο το έτος.
• Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν. Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.
Ψεύτικες βεβαιώσεις
Βεβαίως, πίσω από τους τυπικούς όρους που θέτει η νομοθεσία για το όριο των απουσιών και τη δικαιολόγησή τους κρύβεται το πρόβλημα της καταστρατήγησης της διαδικασίας. Ολοι γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις στους μαθητές αρχίζει το φαινόμενο των συνεχών απουσιών και της δικαιολόγησης απουσιών ώστε αρκετοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην προετοιμασία τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Μάλιστα, η Αννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας είχε χαρακτηρίσει ντροπή το καθεστώς των ψεύτικων βεβαιώσεων που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις. «Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο σύστημα υγείας». Ωστόσο, ουδείς υπουργός έως τώρα έχει αντιμετωπίσει με δραστικό τρόπο το πρόβλημα. Ο κυριότερος λόγος, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, είναι οι αντιδράσεις των γονέων που επιθυμούν κανείς να μην «ενοχλεί» το παιδί στην προσπάθειά του για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ πάντα υπάρχει η απειλή των μαθητών να προχωρήσουν σε καταλήψεις, δημιουργώντας προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου