Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Survivor μεταξύ σχολείων με έπαθλο... την ανακαίνιση

Στις 4.55 χθες το απόγευμα, το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης προηγείτο με 7.484 ψήφους έναντι 7.389 του 14ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Στις 6.30, το 87ο είχε φτάσει ήδη τις 7.571 ψήφους, με το 14ο να ακολουθεί κατά πόδας με 7.468. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για ντέρμπι που δεν θα κριθεί πριν από την εκπνοή του χρόνου, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ποιο από τα δύο σχολεία θα ανακαινιστεί;

Τις τελευταίες ημέρες, η Θεσσαλονίκη ζει στους ρυθμούς μιας ιδιότυπης «μάχης», ένα σχολικό survivor. Ο λόγος για τον ετήσιο διαγωνισμό της Coca-Cola 3E «Το σχολείο που θέλεις», στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν το σχολείο που επιθυμούν να ανακαινιστεί από την εταιρεία μέσα στο καλοκαίρι ώστε να παραδοθεί στους μαθητές τον Σεπτέμβρη με τον «αγιασμό». Από τα σχολεία που δήλωσαν φέτος συμμετοχή (προτείνονται από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων) εγκρίθηκαν τα 20, τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τη σελίδα του προγράμματος. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες, για να αναδειχθούν τα δύο φαβορί: το 87ο Δημοτικό, στο οποίο, σύμφωνα με την αίτησή του, «απαιτούνται αρκετές βελτιωτικές παρεμβάσεις καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και σοβαρά, κυρίως στον αύλειο χώρο, στις αθλητικές του εγκαταστάσεις, καθώς και στο κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά», και το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης όπου «τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν γίνει ουσιαστικές εργασίες συντήρησης».

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στα υπόλοιπα υποψήφια σχολεία, ωστόσο οι συγκεκριμένοι σύλλογοι γονέων υπήρξαν πιο δραστήριοι στη συλλογή ψήφων (σ.σ.: μπορεί να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε). «Για εμάς είναι γιορτή», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Σκιαδαρέσης. «Τα παιδιά είναι στους δρόμους και τραγουδάνε συνθήματα για το σχολείο τους, σταματάμε τον κόσμο και ψηφίζει επιτόπου. Αυτό που θα κρατήσουμε από τον διαγωνισμό είναι η συμμετοχή. Είναι συγκινητικό ότι οι γονείς συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να κάνουν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους. Αν καταφέρουμε να είμαστε και πρώτοι, ακόμα καλύτερα. Φυσικά όλα τα σχολεία έχουν ανάγκες, δεν πρόκειται όμως για ανταγωνισμό, αλλά για ευγενή συναγωνισμό».

Παρατράγουδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, δεν έχουν λείψει τα παρατράγουδα. Καθώς οι ανάγκες για βελτιωτικές επεμβάσεις στα δύο σχολεία είναι πραγματικές και επιτακτικές, οι γονείς έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να αναδειχθεί το σχολείο τους νικητής. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες, σε καφετέριες, συναυλίες, κάθε είδους εκδηλώσεις, γονείς ή μαθητές μοιράζουν φυλλάδια, πολίτες κυκλοφορούν με διαφημιστικά μπλουζάκια, κολλούν αφίσες. Δεδομένου ότι τα δύο σχολεία είναι γειτονικά και πολλοί από τους γονείς γνωρίζονται μεταξύ τους ή είναι φίλοι, οι παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν. «Ορισμένοι γονείς γειτονικών σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό πρέπει να έχουν κόψει και την καλημέρα», όπως αναφέρει ο Γιώργος Χρηστίδης σε σχετικό άρθρο στο περιοδικό Parallaxi της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το άρθρο, γονιός έφυγε από καφετέρια αγανακτισμένος γιατί ο ιδιοκτήτης είχε κολλήσει αφίσα υπέρ του άλλου σχολείου.

Tο πρόγραμμα υλοποιείται από την 3Ε από το 2012, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Μέχρι σήμερα, μέσα από μία επένδυση που ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ έχουν ανακαινιστεί 13 σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ποιο θα είναι το 14ο σχολείο, θα το γνωρίζουμε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου