«Δεν μένουμε ποτέ σταθεροί σε ένα σημείο» δηλώνει η κα Χρύσα Ηλιάδου, λογοθεραπεύτρια μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την « σχολική ετοιμότητα» όλων εκείνων των παιδιών που θα αφήσουν το Νηπιαγωγείο για να πάνε στην 1η Δημοτικού παρακινώντας τους γονείς να μην εφησυχάζουν, αλλά και να μην είναι υπερβολικοί.
«Πολλοί γονείς αισθάνονται το άγχος και την αγωνία για το αν το παιδί τους θα μπορέσει να τα καταφέρει. Αν θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά μέσα στη σχολική κοινότητα.» δηλώνει η κα Ηλιάδου σημειώνοντας πως «Η ιδανικότερη περίοδος για να αφομοιωθούν όλα και να μπουν σε μια σειρά είναι το καλοκαίρι. Αυτή η «προσαρμογή» των παιδιών που τελειώνουν το Νηπιαγωγείο γίνεται με όλες τις χαρές του καλοκαιριού, θάλασσα, παιχνίδι κ.α. Το παιχνίδι είναι μέλος της «θεραπείας» για τα παιδιά εκείνα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα δυσκολίες στον προφορικό λόγο. Αν ο προφορικός τους λόγος δεν είναι τελειοποιημένος, δεν θα ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα της ανάγνωσης και της γραφής.»
Σωστό λεξιλόγιο, σωστή άρθρωση, ένας ολοκληρωμένος λόγος είναι ο στόχος των καλοκαιρινών προσπαθειών στο πλαίσιο της «σχολικής ετοιμότητας», καθώς κρίνεται από τους ειδικούς ότι η πρώτη δημοτικού είναι ορόσημο.
Αλάνες και παιχνίδια του χθες
«Είναι πολύ σημαντικό να παίξουν τα παιδιά παιχνίδια του παρελθόντος. Όπως πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι γονείς. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για να τον αφιερώσουν στα παιδιά τους. Δεν υπάρχουν αλάνες. Οι αυλές των σχολείων, που παραμένουν ανοικτές, είναι «όαση» για το παιχνίδι τους. Η υπερβολική προστασία τους στερεί από το ελεύθερο παιχνίδι. Δεν ξέρουν τα παιδιά πώς να παίξουν στις αυλές.» δηλώνει η κα Ηλιάδου σπεύδοντας να τονίσει πως τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται αυτόνομα, ανεξάρτητα, ελεύθερα, όμως, οι γονείς φοβούνται, μην τυχόν και τους συμβεί κάτι κακό.
«Υπάρχουν γονείς που δεν θέλουν ούτε καν μια φωνολογική διαταραχή να γίνει γνωστή προς τα έξω. Και άλλοι γονείς που με μπροστάρηδες τα παιδιά τους προσπαθούν να κάνουν τη ζωή των παιδιών τους πιο εύκολη χωρίς να ντρέπονται.» παρατηρεί η κα Ηλιάδου σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των γονιών όταν το παιδί τους εμφανίσει κάποιο πρόβλημα.
«Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ο γονιός, τόσο πιο άμεσα τα αποτελέσματα. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης. Πρέπει να τα βοηθήσουμε. Να τους κάνουμε πιο αποδεκτούς στην κοινωνία, στο σχολείο, στις ομάδες των παιδιών τους.» δηλώνει σπεύδοντας να συμβουλέψει τους γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά, να περνούν χρόνο μαζί τους, να απαντούν στις ερωτήσεις τους, να έχουν τα αυτιά τους ανοικτά, χωρίς να γίνονται υπερβολικοί και να απευθύνονται άμεσα σε ειδικούς.»
Κείμενο: Μαρία Νικολάου
Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου