Οι παιδικές χαρές είναι αγαπημένος τόπος ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Εκεί παίζουν και κοινωνικοποιούνται. Ωστόσο, ορισμένες φορές καραδοκούν κίνδυνοι για ατυχήματα και τραυματισμούς.
Η παιδική χαρά είναι ένα μέρος αναψυχής, στο οποίο όμως χρειάζεται να υπάρχει επίβλεψη από τους μεγάλους.
Μια απρόσεχτη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του παιδιού και άγχος για τους γονείς. Ένα παιδί μπορεί να χτυπήσει σε κάποιο όργανο ή να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί, με αποτέλεσμα να υποστεί εκδορές, γρατζουνιές ή κοψίματα.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, σχεδόν το 40% των 200.000 τραυματισμών το χρόνο στις ΗΠΑ, συνδέεται με ανεπαρκή επίβλεψη. Αν και οι γονείς και οι συνοδοί δεν είναι εκπαιδευμένοι να επιβλέπουν, μπορούν να επιτηρούν οπτικώς για τυχόν προβλήματα ασφάλειας και να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα παίζουν σε ασφαλές περιβάλλον, με ασφαλή όργανα.
Tips για να θυμούνται οι γονείς όταν επιβλέπουν παιδιά
Να είστε σε εγρήγορση και να παρακολουθείτε τα παιδιά. Να κινείστε στην περιοχή και να μη στέκεστε μακριά. Να αλληλεπιδράτε με τα παιδιά και να μη χρησιμοποιείτε το χρόνο για κουβέντα με άλλους ενήλικες ή για να κάνετε γραφική δουλειά. Να παρακολουθείτε όλα τα παιδιά και τα κρυφά μέρη που μπορούν να πάνε.
Τα παιδιά μπορούν να βρεθούν σε επικίνδυνη κατάσταση σε πολύ σύντομο διάστημα.
Χρειάζεται να έχετε οπτική επαφή, για να βοηθήσετε στην πρόληψη ακατάλληλης συμπεριφοράς.
Τα όργανα θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τις σωματικές, ηλικιακές και συναισθηματικές διαφορές των χρηστών.
Δεν είναι όλα καταλληλα για όλες τις ηλικίες. Να κατευθύνετε τα παιδιά στα κατάλληλα όργανα για την ηλικία τους και να προσέχετε για μη ασφαλείς συμπεριφορές.
Επίσης θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά κανόνες ασφαλείας.
Να τους υπενθυμίζετε ότι δεν πρέπει να απομακρύνονται χωρίς άδεια από τους ενήλικες.
Πείτε τους να έχουν τα χέρια τους μόνο για αυτά και να μη χτυπούν, σπρώχνουν, σκουντούν, δαγκώνουν ή κλωτσούν, όπως και να μη ρίχνουν άμμο.
Να προειδοποιήσετε τα παιδιά σχετικά με ακατάλληλη συμπεριφορά και να παρεμβαίνετε όταν τσακώνονται, αμέσως, ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
Τα ρούχα θα πρέπει να είναι κατάλληλα. Αφαιρέστε τα χαλαρά ρούχα, τις κουκούλες και τα κορδόνια που μπορούν κάπου να πιαστούν.
Προσέξτε για κινδύνους όπως καρφιά, γυαλιά που προεξέχουν ή σπασμένα μέρη στα όργανα.
Να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών, εύκολα διαθέσιμο, για τυχόν τραυματισμό.
Επίσης, συχνοί είναι οι τραυματισμοί των παιδιών σε αθλήματα. Μπορούν να πέσουν από το ποδήλατο ή με μια αδέξια κίνηση να γρατζουνιστούν ή να πέσουν στο έδαφος και να τραυματιστούν.
Μπορείτε να επιτρέψετε στα παιδιά σας να παίζουν με τη δική τους ένταση και ρυθμό.
Να τα ενθαρρύνετε να ξεκινήσουν να αποκτούν φόρμα ένα μήνα πριν την έναρξη ομαδικού αθλήματος.
Να δώσετε έμφαση στο στρέτσιγκ και σε ασκήσεις ευλυγισίας.
Σιγουρευτείτε ότι τα δάπεδα είναι σε καλή κατάσταση και ότι τα παιδιά φορούν- και με σωστή εφαρμογή- εξαρτήματα όπως κράνη.
Όταν έχετε αμφιβολία ζητήστε συμβουλή από ειδικό. Γενικά, τα παιδιά αγαπούν τα αθλήματα γιατί διασκεδάζουν. Οι γονείς όμως που ζητούν πολλά, μπορούν να τα θέτουν σε κίνδυνο.
Πηγή: iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου