Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Δήμος και πανεπιστήμια ενώνουν δυνάμεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εκπαιδευτικό κόμβο

Σε διεθνή προορισμό εκπαίδευσης και κατάρτισης επιδιώκει να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός δήμος της πόλης. Με σκοπό τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για την προβολή στο εξωτερικό της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως φοιτητούπολης, ο δήμος ενώνει τις δυνάμεις του με τα δημόσια πανεπιστήμια και τα διεθνή σχολεία της πόλης, όπως και με πολλά ιδιωτικά κολέγια, προχωρώντας στην υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και στους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Πέγκα, αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα.

“Εντάσσουμε στη διεθνή τουριστική αγορά ένα νέο πακέτο που βάζει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη του εκπαιδευτικού τουρισμού”, επισήμανε μεταξύ των άλλων ο κ. Πέγκας, αναφερόμενος στη δράση υπό τον τίτλο “Study in Thessaloniki”, που άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2015, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα του τουρισμού, με σκοπό την προβολή της πόλης ως εκπαιδευτικού κόμβου. Ως αυτόνομη δράση το “Study in Thessaloniki” έκανε την παρθενική εμφάνισή του φέτος στην Κωνσταντινούπολη.

Μνημόνιο συνεργασίας

Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, μέσα από το πρωτόκολλο συνεργασίας που σχεδιάζεται να υπογραφεί με εκπροσώπους δημοσίων ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων της εκπαίδευσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής με ολοκληρωμένα σχέδια προβολής, προώθησης και ανάπτυξης της πόλης ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης.

“Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του προγράμματος με την ονομασία ‘Study in Thessaloniki – Σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη’ αποτελεί κατά γενική παραδοχή σημαντικότατο παράγοντα τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, εντελώς απαραίτητης για το παρόν και το μέλλον της πόλης”, υπογραμμίζεται μεταξύ των άλλων στο σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας που κατατίθεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι η συνεργασία αυτή αποβλέπει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως εκπαιδευτικού προορισμού, ώστε η πόλη να καταστεί “εκπαιδευτικό κέντρο παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό και ερευνητικό επίπεδο”. Εξάλλου, μέσα από τη δράση “Study in Thessaloniki” επιδιώκεται η προσέλκυση νέων φοιτητών όχι μόνο για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές αλλά επίσης για σεμινάρια και θερινά προγράμματα σπουδών.

Ειδικότερα, η συνεργασία μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικών φορέων καλύπτει μεταξύ των άλλων και τους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

1. Την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων προβολής, προώθησης και ανάπτυξης της πόλης ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης.
2. Την από κοινού δημιουργία και προώθηση ψηφιακής πλατφόρμας για τη δράση “Study in Thessaloniki”.
3. Την ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
4. Την οργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και την υποδοχή αντίστοιχων αποστολών από το εξωτερικό, με στόχο την εδραίωση διεθνών επαφών, την προβολή εθνικών δράσεων και την εξασφάλιση συνεργασιών μεταξύ τοπικών και ξένων εκπαιδευτικών φορέων.

Οι νέοι ψηφίζουν Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το τμήμα Τουρισμού του κεντρικού δήμου, “η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν κόμβο σπουδών, είναι αμιγώς φοιτητούπολη και μια ασφαλής επιλογή για σπουδαστές. Το υψηλό επίπεδο σπουδών, τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και η φθηνή ζωή της πόλης συμβάλλουν στο να επιλεγεί η Θεσσαλονίκη ως ιδανική πόλη, για να σπουδάσει κάποιος”.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέγκας, ιδιαίτερα από τις γειτονικές χώρες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για φοίτηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς το επίπεδο σπουδών είναι πολύ υψηλό και η ζωή στην πόλη είναι γενικώς ελκυστική για τους νέους. Αυτό, εξάλλου, αποτυπώνεται και σε έρευνα που πραγματοποίησαν φοιτητές του πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι νέοι σπουδαστές που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη αξιολογούν πολύ θετικά τη φοιτητική ζωή στην πόλη.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Mακεδονία» την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου