Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει το παιδί μου μόνο του μπάνιο;

Και κάπου εκεί ξεκινάει ο προβληματισμός των γονιών για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει το παιδί μόνο του μπάνιο και πόσο ασφαλές είναι. Από τη στιγμή, δε, που η μπανιέρα – και στατιστικά – είναι υψηλά στους κινδύνους για ατύχημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη ηλικία είναι μετά τα 8. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί νιώθει αρκετά ανεξάρτητο και αποζητά την ιδιωτικότητα καθώς δε θέλει να το βλέπουν οι γονείς του γυμνό. Επίσης, είναι πια σε ηλικία και το ίδιο να κατανοήσει, άρα και να προσέξει, τους κινδύνους που εγκυμονούν στο μπάνιο.

Νωρίτερα το παιδί δεν έχει και τόσο την αίσθηση του κινδύνου, ενώ η διαδικασία του μπάνιου είναι για εκείνο μία μορφή παιγνιδιού, που δε θέλει να τελειώσει, ζητώντας σας «ένα λεπτό ακόμη».

Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Όταν το παιδί ξεκινήσει να κάνει μόνο του μπάνιο, θα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμο. Στην ηλικία των 5 με 6 χρόνων σίγουρα δεν είναι, ενώ στα 6 με 7 είναι με προϋποθέσεις.

Πριν ξεκινήσει να κάνει μόνο του, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να του έχετε μάθει τα βασικά. Πώς δηλαδή να πλένει τα σημεία του σώματος του, πώς να χρησιμοποιεί το σαμπουάν και το αφρόλουτρο, ποια στάση σώματος να έχει, ώστε να μη μπει νερό στα αυτιά και να μην πνιγεί. Και κυρίως να έχει κατανοήσει τους κινδύνους του μπάνιου!

Επίσης, να του έχετε εξηγήσει για το ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού. Να του έχετε καταστήσει σαφές ότι δεν κάνουμε άσκοπη χρήση του νερού και των προϊόντων. Και κυρίως, δεν «κατασκηνώνουμε» στο ντους. Μέχρι 10 λεπτά είναι αρκετός χρόνος και για να πλυθεί και για να απολαύσει τη διαδικασία.

Αν το 7χρονο παιδί σας ζητήσει να κάνει μόνο του μπάνιο, αρχικά μπορείτε να μη συμμετέχετε και να κάθεστε διακριτικά δίπλα του. Μπορείτε επίσης να κλείσετε την κουρτίνα, σε περίπτωση που επιθυμεί την ιδιωτικότητα του, και να ρίχνετε συχνά ματιές.

Πηγή: mothersblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου