Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Οι φοιτητές που λένε στους οδηγούς «ParkAllou!»

Με σύνθημα «η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο» η ομάδα «ParkAllou» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον φοιτητικό διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Junior Achievement Greece). 

Η ομάδα «ΡarkAllou» που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλοκαι Ελευθέριο Πατρίκη δημιούργησε ένα «έξυπνο» κολονάκι που «διώχνει» τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες για ΑμεΑ.

Οι τέσσερις φοιτητές, αξιοποιώντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία Internet of things, δημιούργησαν το έξυπνο κολονάκι, το οποίο τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα εντοπίζει το αυτοκίνητο που παρκάρει και κλείνει τη διάβαση. Αν περάσουν λίγα λεπτά και το όχημα είναι ακόμα εκεί, το κολονάκι ειδοποιεί - μέσω εφαρμογής στο κινητό - τη δημοτική αστυνομία να το απομακρύνει ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται και ο ενδιαφερόμενος για το εμπόδιο που υπάρχει στην περιοχή όπου συνήθως κινείται.

Η εφαρμογή επίσης παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προσβασιμότητα σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλους τόπους αναψυχής. Οραμα της ομάδας «ParkAllou» είναι να λύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κυκλοφορούν έξω στον δρόμο και γενικότερα «να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες». 

«Οχι πια παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες των πεζοδρομίων για ΑμεΑ. Λέμε στους οδηγούς: ParkAllou!» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές του ΟΠΑ.

Η ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό που έγινε την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN).

«Η απόφαση της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνη καθώς το κολονάκι που δημιούργησε η ομάδα αξιοποιεί την έξυπνη τεχνολογία Internet of things, λύνει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως τα ΑμεΑ ενώ ταυτόχρονα είναι και μια εξαιρετικά καινοτόμα επιχείρηση που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στους εμπνευστές της» δήλωσε ο κ.Νίκος Δασκαλάκης, VP & ESE F2F Head ΜetLife και μέλος της κριτικής επιτροπής. Με πολύ θερμά λόγια για τη νικήτρια ομάδα μίλησε και η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κυρίαΛίτσα Παναγιωτοπούλου. «Οι φοιτητές επέδειξαν μεγάλη κοινωνική ευαισθησία στη δημιουργία του προϊόντος αυτού, είναι μια ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι θα εντυπωσιάσει τους κριτές και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό» τόνισε η κυρία Παναγιωτοπούλου.

Οι υπόλοιποι νικητές

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Mr Bin», επίσης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι φοιτητές δημιούργησαν έναν έξυπνο κάδο με δυνατότητα παρακολούθησης του επιπέδου των απορριμμάτων του έτσι ώστε να μην ξεχειλίζει και δημιουργεί εστίες μολύνσεων. Απαραίτητο για κάδους μέσα και κοντά σε νοσοκομεία που περιέχουν και νοσοκομειακό υλικό.

Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν οι ομάδες «MODUS» και «Collar Pet», επίσης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ομάδα «MODUS» κατασκεύασε μια τσάντα που πρεσβεύει την ασφάλεια, την ποιότητα και το στυλ. Πρόκειται για κλασική γυναικεία τσάντα χειρός με εσωτερικό πλέγμα ασφαλείας, ανιχνευτή τοποθεσίας, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης επισήμανσης ραδιοσυχνοτήτων (rfid tags). Ενώ η «Collar Pet» κατασκεύασε ένα κολάρο παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων ενός κατοικίδιου, το οποίο επιπλέον συνδέεται με αυτόματο μηχάνημα παροχής τροφής. Ολα τα παραπάνω συνδέονται με τη χρήση εφαρμογής.
Οι δύο πρώτες ομάδες «ParkAllou» και «Μr. Bin», με απόφαση του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Γιώργου Καμέτα, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, πέρασαν ήδη στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για το 2018.

Το «ParkAllou» πάει στο Ελσίνκι

Επόμενος σταθμός του «ParkAllou» είναι το Ελσίνκι όπου η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017» που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας στις 28-30 Ιουνίου 2017.

Ο φοιτητικός διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή της MetLife και την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου