Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ανησυχητικός ο επιπολασμός της υπέρτασης στα παιδιά στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των περιστατικών υπέρτασης στα Ελληνόπουλα, έκρουσε η κ. Καλλιόπη Καρατζή από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας και Παιδαγωγικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τους συνεργάτες της στο επιστημονικό έντυπο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Όπως αναφέρει η κ. Καρατζή, η επικράτηση της υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους της Ελλάδας είναι ανησυχητική.

Σύμφωνα με την ειδικό, η υπέρταση στην παιδική ηλικία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παρόλο που τα στοιχεία για τον επιπολασμό της υπέρτασης και των σχετικών φαινοτύπων στον ελληνικό πληθυσμό είναι περιορισμένα.

Σε μελέτη όμως που έγινε σε 2655 μαθητές ηλικίας 9-13 ετών από 77 δημοτικά σχολεία σε τέσσερις μεγάλες περιοχές της Ελλάδας παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά επικράτησης ήταν 14,2% για την προ-υπέρταση, 15,7% για την υπέρταση 1ου σταδίου και 7,3% για την υπέρταση 2ου βαθμού. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα κορίτσια είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από ό,τι τα αγόρια. Ενώ, όπως αναφέρει η μελέτη, η απομονωμένη συστολική υπέρταση ήταν ο πιο διαδεδομένος φαινότυπος και ήταν σε ποσοστό 11,9%.

Η παρουσία υπέρτασης στα παιδιά και τους εφήβους συνδέθηκε από τους ειδικούς με το υπερβολικό βάρος και στα δύο φύλα.

Η κ. Καρατζή και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο επιπολασμός της υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους της Ελλάδας είναι ανησυχητικός και δυστυχώς καταγράφεται μεταξύ των υψηλότερων που αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλύοντας τα στοιχεία της μελέτης, η κ. Ruth Frikke-Schmidt, Επικεφαλής Ιατρός, Αναπληρωτής Καθηγήτρια, MD, DMSc, PhD, Rigshospitalet, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά καθιστούν ζωτικής σημασίας τις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της παιδικής και εφηβικής υπέρτασης και, όπως είπε, αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να βασίζονται σε μια ολιστική στρατηγική συμπεριφορά και τροποποίηση του τρόπου ζωής.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου