Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Μειώθηκε ο χρόνος παραμονής βρεφών για κοινωνικούς λόγους στα νοσοκομεία

Είκοσι έως 30 ημέρες, κατά μέσο όρο, παραμένουν για κοινωνικούς λόγους, πλέον τα βρέφη, στα δημόσια νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Μέχρι πρότινος ο χρόνος παραμονής άγγιζε και τους εννέα μήνες.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των δύο νοσοκομείων, το 40,5% των βρεφών επιστρέφουν στις οικογένειές τους και το 59,5% προωθούνται για οικογενειακή αποκατάσταση μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας από το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα».

Συγκεκριμένα, το 2016 φιλοξενήθηκαν συνολικά 47 βρέφη, όπου τα 19 επέστρεψαν στις οικογένειες τους και τα 28 προωθήθηκαν στο Κέντρο «Η Μητέρα» για οικογενειακή αποκατάσταση. Από την αρχή του 2017, συνολικά, έχουν φιλοξενηθεί 19 βρέφη εκ των οποίων τα έξι επέστρεψαν στις οικογένειες τους, ενώ τα εννέα έχουν μεταφερθεί σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, ενώ υπάρχουν και τέσσερα που φιλοξενούνται, σήμερα, στα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα».

Παράλληλα, με τη λειτουργία της Μονάδα Αναμονής (Μ.ΑΝΑ.) βρεφών στο «Έλενα Βενιζέλου» επιχειρείται η κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών των βρεφών, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν εκεί.

Να σημειωθεί τέλος, ότι με την ενεργοποίηση του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδιακα γίνεται απευθείας τοποθέτηση βρεφών με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών σε ανάδοχες οικογένειες έπειτα από διερεύνηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Μπιμπή Μαίρη
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου