Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

"ΑΛΜΑ": Ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά με αναπηρία

Με δύο νέα προγράμματα εμπλουτίζει τις δράσεις του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ». Το πρόγραμμα «θέλω να εργαστώ!» και το «ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα 12+».

Ο σύλλογος «ΑΛΜΑ», από το 1996, οργανώνει προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικους με αναπηρία (αυτισμό και νοητική υστέρηση)

«Αυτήν την περίοδο έχουμε 200 παιδιά από 2,5 ετών και το μεγαλύτερο μέλος μας είναι 57 ετών» λέει στονΑθήνα 9.84 η πρόεδρος του συλλόγου Κατερίνα Γιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «όλες μας οι δραστηριότητες, 21 χρόνια που ασχολούμαστε με την ειδική αγωγή, καλύπτουν το τρίπτυχο: ένταξη, κοινωνικοποίηση του παιδιού με αναπηρία, στήριξη, αποφόρτιση της οικογένειας και ευαισθητοποίηση, ενημέρωση της κοινότητας».

Οι δράσεις του συλλόγου περιλαμβάνουν:
Κέντρο Ημέρας για Παιδιά και Εφήβους (από 2,5 έως 18 ετών) με αυτισμό και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
Απογευματινή Λέσχη Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και αυτισμό.
Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο.
Club νέων με νοητική υστέρηση, με ομάδες στήριξης και ψυχαγωγίας.
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Αθλητικά Προγράμματα (ιππασία, κολύμβηση, ποδηλασία, στίβος, bowling).
Πολυήμερα Εκδρομικά και Κατασκηνωτικά Προγράμματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών και τα Σαββατοκύριακα.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση.
Οργάνωση αθλητικών και ενημερωτικών ημερίδων, bazaar, πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α.

Τα νέα προγράμματα

«Αυτό που έχει κρατήσει τον σύλλογό μας ζωντανό, ιδίως αυτήν την εποχή της κρίσης και της απαισιοδοξίας είναι το δημιουργικό του πνεύμα» σημειώνει η κ. Γιαννακοπούλου «βγάζουμε διαρκώς καινούργια προγράμματα όπως το «ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα 12+», που αφορά σε έφηβους με νοητική καθυστέρηση και αυτισμό, ηλικίας από 12 – 17 χρόνων οι οποίοι τελείωσαν το τυπικό ή το ειδικό δημοτικό και δεν μπορούν να συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα καθημερινό ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα ( 8.30 π.μ. – 13.30 μ.μ.) σε ομάδες μέχρι έξι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής,(διαχείριση χρημάτων , ατομική υγιεινή, τακτοποίηση χώρου κτλ)
Διατήρηση μαθησιακών γνώσεων, προεπαγγελματική εκπαίδευση, εμπλουτιστικά προγράμματα , μουσική , εικαστικό εργαστήρι, αθλητικές δραστηριότητες .
«Στόχος μας, συμπληρώνει η κ. Γιαννακοπούλου «είναι να βοηθήσουμε τους εφήβους μας να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους κάνουν περισσότερο αυτόνομους και λειτουργικούς».

«Το άλλο νέο πρόγραμμά μας» συνεχίζει η κ. Γιανακοπούλου «απευθύνεται σε ενήλικες από 18 ετών και πάνω, οι οποίοι διάλεξαν μόνοι τους το τίτλο «θέλω να εργαστώ!» σε μια εποχή που μαστίζει η ανεργία. Είναι νέοι που έχουν μια εκπαίδευση ή έχουν τελειώσει κάποιο ΙΕΚ. Τους χωρίζουμε σε 2 ομάδες η μια είναι υψηλά λειτουργική. Στόχος είναι να αποκτήσουν βασικές επαγγελματικές δεξιότητες, όπως χρήση υπολογιστών, οργάνωση γραφείου, διαχείριση χρημάτων. Η 2η ομάδα η λιγότερο λειτουργική απαρτίζεται από άτομα με λιγότερες δεξιότητες, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι όλοι μπορούν και είναι χρήσιμοι και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους βρούμε κάποια εργασία. Απώτερος στόχος μας και μεγάλο μας όνειρό, όμως, είναι να εργαστούν στο δικό μας «καφέ Άλμα» που θα δημιουργήσουμε». 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 9.00- 13.30, σε χώρο του σωματείου στο Π.Φάληρο.

«Ουσιαστικά λειτουργούμε ως παράλληλη οικογένεια του παιδιού που διαφέρει και έχει ανάγκη από εμάς καταλήγει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» 

Καλλιόπη Ασλανίδου
Πηγή: Αθήνα 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου