Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Με σύνθημα «Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα»

Η εφηβεία είναι µια εποχή σηµαντικής αλλαγής. Η εφηβεία αποτελεί ένα διάστηµα τεράστιας κοινωνικής, βιολογικής, ψυχολογικής και πνευµατικής αλλαγής. Ο έφηβος επιτυγχάνει την ανεξαρτητοποίηση, παίρνει τον έλεγχο της ζωής του, διαµορφώνει αξίες και σχεδιάζει το µέλλον. Όλα αυτά παραβλάπτονται σε ένα χρόνιο νόσηµα.

Η αντιµετώπιση ενός χρόνιου νοσήµατος προσθέτει µια ακόµη διάσταση στη ζωή των εφήβων. Λόγω της σηµαντικής προόδου της ιατρικής όλο και περισσότεροι έφηβοι σε σχέση µε το παρελθόν ζουν παραγωγικές ζωές παρά το γεγονός ότι βιώνουν µία σοβαρή ασθένεια.

Ως χρόνιο νόσηµα ορίζεται αυτό που έχει σηµαντική διάρκεια και οι συνέπειές του καταβάλλουν τον έφηβο για σηµαντικό χρονικό διάστηµα. Κατά τους Pless και Pinkerton ως χρόνια ιατρική κατάσταση ορίζουµε αυτήν που παρεµβαίνει στην καθηµερινή ζωή για διάστηµα µεγαλύτερο από τρεις µήνες σε ένα χρόνο ή απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκοµείο για περισσότερο από ένα µήνα σε ένα χρόνο.

Η πιο κοινή χρόνια κατάσταση είναι το άσθµα που ακολουθείται από τις αισθητικές διαταραχές και τις διαταραχές του νευρικού συστήµατος. Άλλα παραδείγµατα χρόνιων ασθενειών περιλαµβάνουν τη λοίµωξη µε HIV και άλλες σεξουαλικώς µεταδιδόµενες ασθένειες, τον διαβήτη, τον συστηµατικό ερυθηµατώδη λύκο (ΣΕΛ), την κυστική ίνωση, τη µεσογειακή αναιµία, τη νευρική ανορεξία, την καρδιαγγειακή νόσο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την ιδιοπαθή θροµβοπενική πορφύρα.

Για τους χρόνια νοσούντες έφηβους τα προβλήµατα προσαρµογής που σχετίζονται µε την εφηβεία µεγεθύνονται.

Οι οικογένειες των άρρωστων παιδιών επίσης τείνουν να είναι κοινωνικά αποµονωµένες, µε τους ενήλικες να περνούν λιγότερο χρόνο µε τους φίλους τους.

Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Νομού Λάρισας διοργανώνει Αγώνα Δρόμου 1000 μέτρων με τη συμμετοχή των μαθητών των Γυμνασίων του Νομού με το σύνθημα «Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με Χρόνια Νοσήματα». Ό Όμιλος φιλοδοξεί να καθιερώσει τη διοργάνωση αυτή, θεσμό στα δρώμενα της πόλης μας, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα Μαΐου.

Ο Αγώνας Δρόμου θα γίνει την Παρασκευή 12 Μαΐου, από τις 11 το πρωί μέχρι 1 το μεσημέρι, κατά μήκος της κοίτης του Πηνειού, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και της Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής. Θα υπάρχει αστυνομική παρουσία και ιατρική κάλυψη με ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους μαθητές ενώ για τους φορείς και τους συλλόγους που επιθυμούν να συμμετέχουν θα υπάρχει το συμβολικό κόστος των 2 ευρώ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας και πολλών υποστηρικτών.

Δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα δρόμου για τα Γυμνάσια του Νομού μας γίνονται δεκτές στον τηλεφωνικό αριθμό 2410 252-958, στον αριθμό fax 2410 537-031 και στο e-mail grfa@dide.lar.sch.gr της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου