Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Οι γονείς στρέφονται στην κάνναβη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, μολονότι οι γιατροί συνιστούν μεγάλη προσοχή.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, η Erica Daniels, μητέρα 2 παιδιών, έκανε κάτι που παλαιότερα θα θεωρούσε αδιανόητο: έδωσε στον 12χρονο γιό της Leo, που έχει Αυτισμό, μια δόση από λάδι κάνναβης- μαριχουάνα. Οι ερευνητές στον κλάδο της ιατρικής υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων στη θεραπεία/ αντιμετώπιση του Αυτισμού καθώς και για δεδομένα για την ασφάλειά τους. 


Ωστόσο, η Daniels είχε ακούσει τις ιστορίες των άλλων γονιών για θαυμαστά αποτελέσματα. Και όμως, μετά από 10 χρόνια που παρακολουθούσε το γιο της να παλεύει με το έντονο άγχος, τα ξεσπάσματα θυμού και τις καταναγκαστικές συμπεριφορές που συχνά τον έκαναν να φαίνεται δυστυχισμένος, δεν ήταν έτοιμη για αυτό που θα ακολουθούσε. «Η αλλαγή είναι δραματική» θυμάται η Daniels. «Κάθισε κάτω και είδε το Where the Wild Things Are. Πριν χοροπηδούσε πάνω κάτω, έκανε επαναλαμβανόμενες κινήσεις και έβλεπε τον Έλμο. Μόνο τον Έλμο». Από τότε, ο Leo και η αδερφή του μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί που οι άλλες οικογένειες τα θεωρούν δεδομένα: να βγαίνουν έξω για φαγητό και ψώνια, να αγκαλιάζονται, ακόμα και να συζητούν ή να απολαμβάνουν μια εκδρομή στο Disney World. Πρόσφατα δημοσίευσε και το βιβλίο της «Μαγειρεύοντας με τον Leo», έναν οικογενειακό οδηγό μαγειρικής κατάλληλο για άτομα με Αυτισμό που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. 

Στην πορεία, η Daniels, που είναι 43 ετών, έχει γίνει αυτό που αποκαλεί εκείνη #Cannamom (Μαμά της Κάνναβης), ακτιβίστρια για την ιατρική χρήση της μαριχουάνας, καθώς πιστεύει ότι η κάνναβη μπορεί να είναι πραγματικά η απάντηση σε πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Αυτισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 στα 68 παιδιά βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού και κυμαίνονται από άτομα υψηλής λειτουργικότητας, μέχρι άτομα που αυτοτραυματίζονται και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά. Συνήθως, τα παιδιά με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού έχουν δυσκολίες με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την επικοινωνία και τείνουν να εμπλέκονται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. 

Η Daniels, που πρόσφατα δημοσιοποίησε την ιστορία της οικογένειάς της σε σειρά (Weediquette) σε κανάλι της συνδρομητικής τηλεόρασης, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που ζει σε μια πολιτεία που αναγνωρίζει τον Αυτισμό ως μια κατάσταση που έχει δικαίωμα στη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους. Το Delaware την αναγνωρίζει, αλλά μόνο για ενήλικες. Το Τμήμα Υγείας στο New Jersey σκέφτεται να το επιτρέψει. Άλλες πολιτείες κάνουν εξαιρέσεις (και το επιτρέπουν) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Daniels είναι μία από τους 200 φροντιστές που τo Commonwealth της Pennsylvania αναγνώρισε ως “Safe Harbor” επιτρέποντάς τους να χορηγούν ιατρική μαριχουάνα στο παιδί τους. Το ειδικό νομικό καθεστώς είναι περιορισμένο στα παιδιά. Καθώς δεν υπάρχει ακόμα στην Pennsylvania ειδικά εργαστήρια για την Παρασκευή και την πώληση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, οι γονείς όπως η Daniels, ρισκάρουν να συλληφθούν για μεταφορά – κατοχή προϊόντων κάνναβης από τις πολιτείες που τα πουλάνε. Αν και η ίδια και οι άλλοι γονείς λένε ότι είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, πολλοί γιατροί και μέλη της ιατρικής κοινότητας προειδοποιούν ότι η ασφάλεια/ καταλληλότητα των ενεργών συστατικών της μαριχουάνας δεν έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία. 

Και οι αποδείξεις είναι μέχρι τώρα ανέκδοτες αναφορές που δεν μπορούν να πείσουν τους ομοσπονδιακούς νομοθέτες να εγκρίνουν τη θεραπεία. «Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να είμαστε τρομερά προσεκτικοί/ επιφυλακτικοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα» αναφέρει ο γιατρός Emanuel DiCicco- Bloom, ένας καθηγητής νευροεπιστημών στην ιατρική σχολή Robert Wood Johnson στο Πανεπιστήμιο Rutgers, που μελετά τον Αυτισμό και έχει εξετάσει προσεκτικά τα ελάχιστα ερευνητικά άρθρα που υπάρχουν για το θέμα. Ο DiCicco- Bloom, όπως και άλλοι ειδικοί, αναφέρουν ότι ανησυχούν για τις πιθανές βλέβες που μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια έκθεση στην κάνναβη, ιδίως στα παιδιά που ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσεται. Πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες. Το ίδιο πιστεύει και ο Charles Pollack, διευθυντής στο Lambert Center for the Study of Medical Cannabis and Hemp στο Πανεπιστήμιο Jefferson. 

«Το θέμα που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουμε δεδομένα» λέει ο Pollack. O Pollack αναφέρει ότι καταλαβαίνει την επιθυμία των γονέων για ελπίδα και θεραπείες που αλλάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Αλλά πιστεύει ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για την τοξικότητα της σταθερής χρήσης μαριχουάνας. 

Ο Christian Bogner, OB- GYN που έχει την έδρα του στο Michigan, ο οποίος συχνά αναφέρεται από τους γονείς που πιστεύουν στη χρήση της ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία του Αυτισμού, έχει χαρακτηριστεί ακραίος. Αναφέρει ότι ήδη χορηγούνται στους ασθενείς φάρμακα που μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες. Οι επιπλέον έρευνες θα είναι “βοηθητικές” λέει ο Bogner «αλλά μην πάρετε αυτή την εναλλακτική από τους γονείς». 

Η μητέρα τού Leo γνωρίζει καλά τις ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας. Θεωρεί όμως την κάνναβη σαν «φυσική» ουσία. Και το πιο σημαντικό, όπως λέει, είναι η αλλαγή που βλέπει στο γιο της. «Τώρα είναι ευτυχισμένος».

Απόδοση του άρθρου Parents Turn To Cannabis To Treat ASD, Even As Doctors Urge Caution

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου