Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Μεγάλο τουρνουά σκακιού ανάγκασε 12χρονο κορίτσι να αποσυρθεί επειδή φορούσε «αποπλανητικό φόρεμα»

Ένας προπονητής σκακιού στη Μαλαισία απαιτεί τη δημόσια απολογία μιας επιτροπής τουρνουά σκακιού, η οποία ανάγκασε μια 12χρονη μαθήτρια να αποσυρθεί από τη διοργάνωση επειδή το φόρεμά της ήταν υπερβολικά «αποπλανητικό».

Ο Kaushal Khandhar, ο προπονητής του κοριτσιού, δεν αποκάλυψε το όνομα της ανήλικης μαθήτριάς του, αλλά περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στο Facebook το «ενοχλητικό συμβάν» που έλαβε χώρα στα μέσα Απριλίου, κατά τη διάρκεια τουΕθνικού Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος 2017 στην Putrajaya της Μαλαισίας. Στην ανάρτησή του συμπεριέλαβε και μια φωτογραφία του δήθεν ακατάλληλου φορέματος, το οποίο φτάνει μέχρι το γόνατο και καλύπτει και τους δύο ώμους του κοριτσιού.

«Μία από τους μαθητές μου, ένα 12ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ, ένιωσε παρενοχλημένη και ταπεινωμένη από τις ενέργειες του Διευθυντή του Τουρνουά και του Διευθυντή των Διαιτητών», γράφει ο Khandhar, ο οποίος είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού.

Μετά το δεύτερο γύρο του τουρνουά, εξήγησε ο Khandhar, ο αρχιδιαιτητής είπε στη διαγωνιζόμενη και στη μητέρα της πως το φόρεμα του κοριτσιού ήταν υπερβολικά «αποπλανητικό» για τη διοργάνωση και ισχυρίστηκε πως αποτελούσε «πειρασμό από μια συγκεκριμένη μακρινή οπτική γωνία».

Βέβαια, σύμφωνα με το εγχειρίδιο της FIDE (Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού), το οποίο ακολουθεί το εν λόγω πρωτάθλημα, ο αρχιδιαιτητής είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της άνεσης του παίκτη κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

O Khandhar πρόσθεσε μάλιστα πως στις σχεδόν δύο δεκαετίες που διαγωνίζεται σε τουρνουά σκακιού στη Μαλαισία, αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισε ένα τέτοιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Khandhar, οι υπεύθυνοι του τουρνουά συμβούλευσαν τη μητέρα του κοριτσιού να αγοράσει άλλα ρούχα για την κόρη της από το διπλανό mall, πριν την έναρξη του επόμενου γύρου της διοργάνωσης, την ερχόμενη ημέρα. Τα καταστήματα όμως ήταν κλειστά εκείνο το απόγευμα και άνοιγαν αρκετά αργά την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα το κορίτσι να αναγκαστεί να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα σκακιού, χάνοντας τα τέλη εγγραφής, τα έξοδα προγύμνασης και τα έξοδα του ταξιδιού.

Η κοπέλα, πρόσθεσε ο Khandhar, ήταν η πρωταθλήτρια σκακιού της περιοχής της στην Κουάλα Λουμπούρ, και διέθετε «τεράστιες δυνατότητες». Είπε πως τα σχόλια των αξιωματούχων σχετικά με το ρούχο της, την άφησαν «εξαιρετικά ενοχλημένη και ντροπιασμένη».

«Είμαστε απόλυτα ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΙ από τη μεταχείριση του Διευθυντή του Τουρνουά απέναντι σε ένα 12χρονο κορίτσι και τη μητέρα του», έγραψε ο Khandhar.

Η μητέρα του κοριτσιού, Chin Wai Ling, είπε πως η κόρη της σοκαρίστηκε όταν ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα σκακιού της για να σχολιάσει το φόρεμά της.

«Από εκείνη τη στιγμή και μετά το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ήταν πως ο κόσμος την κρυφοκοίταζε, καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού», είπε η Ling.

Το εγχειρίδιο της FIDE, το οποίο θέτει τα πρότυπα για όλα τα τουρνουά σκακιού παγκοσμίως, αναφέρει πως όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ντύνονται «με κατάλληλο τρόπο», αλλά δεν παραθέτει κάποιον ειδικό κώδικα ενδυμασίας. Ωστόσο, το Chess Daily News δημοσίευσε μια πρόταση πολιτικής της FIDE, η οποία φαίνεται να επιτρέπει τα φορέματα και τις φούστες αλλά απαγορεύει τα «αποκαλυπτικά ενδύματα» και τα «ρούχα που εκθέτουν περιοχές του σώματος που συνήθως καλύπτονται στις περιοχές που λαμβάνει χώρα η εκάστοτε διοργάνωση».

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην ανάρτηση του Khandhar κατακρίνοντας τους αξιωματούχους του τουρνουά ως διεστραμμένους επειδή μετέτρεψαν ένα ανήλικο κορίτσι σε αντικείμενο του σεξ. Δεν ήταν επίσης λίγοι αυτοί που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς αυτό το φόρεμα μπορεί να θεωρηθεί «αποπλανητικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου