Στο 40% ανέρχονται οι μαθητές στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Μαγνησίας, οι οποίοι φέρνουν στο σχολείο κολατσιό από το σπίτι, σε μια προσπάθεια των γονέων να περιορίσουν τα έξοδα. Μάλιστα χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που τρώνε στο σχολείο, έχοντας φέρει ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα από το σπίτι, φαινόμενο που παλιότερα παρατηρούνταν μόνο στο Δημοτικό, αλλά μέσα στην κρίση επεκτάθηκε και στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Και μπορεί οι τιμές των προϊόντων στα κυλικεία να παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα, ωστόσο την τελευταία πενταετία η κατανάλωση από τους μαθητές μειώθηκε στο 40%. Και αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να περιορίζεται, αλλά να εντείνεται χρόνο με τον χρόνο.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Σχολείων κ. Δώρα Καναβιτσά ανέφερε πως «λόγω οικονομικής δυσχέρειας όλο και περισσότεροι γονείς δίνουν από το σπίτι κολατσιό στα παιδιά τους, για να τρώνε στο σχολείο. Αυτό το φαινόμενο υπήρχε παλιότερα στο Δημοτικό, αλλά πλέον επεκτάθηκε τόσο στο Γυμνάσιο, όσο και στο Λύκειο. Η ελληνική οικογένεια προσπαθεί να τα βολέψει με όλο και λιγότερα χρήματα, οπότε κόβει από παντού. Η εκτίμησή μας είναι πως τα παιδιά που έρχονται με το κολατσιό από το σπίτι, έχουν αυξηθεί στο Γυμνάσιο κατά 30% από πέρυσι, ενώ στο ίδιο ποσοστό είναι η αύξηση και στο Λύκειο. Θα λέγαμε πως περίπου το 40% των μαθητών τρώει στο Γυμνάσιο με κολατσιό από το σπίτι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Λύκειο φτάνει το 30%. Και αυτό συμβαίνει καθημερινά, ενώ από το κυλικείο αυτή η κατηγορία παιδιών αγοράζει νερό και αυτό όσο κρατάει ο καιρός».
Όλη αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση στους μισθωτές κυλικείων, καθώς πέφτει ο τζίρος. «Τα έξοδα παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά τα έσοδα μειώνονται», τόνισε η κ. Καναβιτσά και πρόσθεσε πως η τάση που διαφαίνεται, είναι να αυξηθούν οι εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο και οι απαιτήσεις των τραπεζών. Ο ορίζοντας είναι σκοτεινός, όχι μόνο για τους μισθωτές των κυλικείων, αλλά και για όλους τους μικρομεσαίους.
Βέβαια πολλά σχολικά κυλικεία μισθώνονται, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. «Είναι τόσο υψηλή η ανεργία στο Βόλο, με αποτέλεσμα όλοι να προσπαθούν να κάνουν κάτι, με όποιες δυνάμεις τους έχουν απομείνει», ανέφερε η κ. Καναβιτσά και υπογράμμισε πως το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν δέκα δημοπρασίες κυλικείων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, όπου σε όλες αναδείχθηκαν πλειοδότες.
Όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση στα Δημοτικά η κ. Καναβιτσά ανέφερε πως και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ωστόσο υπάρχει το αβαντάζ, πως εκεί δουλεύουν έναν μήνα περισσότερο, ενώ δεν υπάρχουν και οι ροές μαθητών σε καταστήματα εκτός σχολείου, που παρατηρούνται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι ο μισθωτής κυλικείου στο Δημοτικό, αν κερδίσει τον γονιό με την ποιότητα και την καθαριότητά του, ο τελευταίος θα τον υποστηρίξει. Στο Δημοτικό οι μαθητές που αγοράζουν, ανέρχονται γύρω στο 40%.
Πτώση 40%
Σε γενικές γραμμές η μείωση της κατανάλωσης στα σχολικά κυλικεία της Μαγνησίας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης ανέρχεται στο 40% με την κ. Καναβιτσά να επισημαίνει πως «η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Δεν υπάρχει σταματημός στην κατρακύλα. Μάλιστα οι τιμές παραμένουν σταθερές και ελκυστικές, ενώ ο ΦΠΑ αυξήθηκε και το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει να έχει τη διατίμηση. Με 40 λεπτά ένας μαθητής μπορεί να αγοράσει κουλουράκι, με 1,10 ευρώ να αγοράσει μια τυρόπιτα, ενώ το σάντουιτς πωλείται στο 1,30 ευρώ. Επίσης η τιμή του χυμού βρίσκεται στα 0,80 ευρώ, ενώ το νερό είναι στα 0,35 ευρώ».
Στη Μαγνησία τα σχολικά κυλικεία ανέρχονται σε 50, αφού αρκετά καλύπτουν δύο σχολεία.
Φώτης Σπανός
Πηγή: e-thessalia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου