Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Στον «Ελληνικό Κόσμο» τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν

Τον Μάιο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τα πρωινά του Σαββάτου είναι αφιερωμένα σε πιτσιρίκια 3 έως 5 ετών ενώ οι Κυριακές σε μεγαλύτερα παιδιά από 5 έως 12 ετών που μπορούν να παίξουν μαθαίνοντας. Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ειδικά σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό – Εκπαιδευτικό Τμήμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του Κέντρου, στεγασμένους και υπαίθριους.

Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες πάνω σε θέματα που αφορούν την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ξεχωριστό τρόπο.Τα παρακινούν να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν συμμετέχοντας ενεργά στο μουσείο, το οποίο μετατρέπεται σε χώρο φιλικό και οικείο, ιδανικό για μάθηση μέσα από το παιχνίδι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

Για παιδιά 3 -5 ετών

Σάββατο, 6 Μαΐου , «Ο Γύρος του Κόσμου σε 70 λεπτά…», Θα ήθελες να κάνεις τον Γύρο του Κόσμου; Να δεις πώς ζουν τα παιδιά από τη μία άκρη της γης έως την άλλη! Φαντάσου πώς είναι η ζωή στην έρημο, στη ζούγκλα και στους πάγους. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά μέρη! Εσένα, πού θα σου άρεσε να ζεις; Έλα να διαλέξεις, αφού ανακαλύψεις μικρά μυστικά κάθε τόπου, μέσα από το παιχνίδι! Ένα μαγικό χαλί μάς ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης. Ένα ταξίδι στις πέντε ηπείρους για να ανακαλύψουμε στοιχεία πολιτισμού, πανίδας και χλωρίδας. Ένα ταξίδι γεμάτο παιχνίδι, χορό, εικόνες και δημιουργία!

Σάββατο, 13 Μαΐου, «Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι»: «Απ’ το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές μάς δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς. Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιολάδου, οι ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό ανοίγουν κύκλο δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα δημιουργικών, ώστε να ανακαλύψουμε το πολύτιμο δέντρο της Ελληνικής γης.

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, «Ο Τζίκης ο Τζιτζίκης»: Καλοκαίρι, τραγούδι, χορός και ξεγνοιασιά… ή μήπως δεν είναι έτσι; Στο δάσος της ΙΜΕοχώρας, τα Τζιτζίκια έπαψαν να τραγουδούν και να χορεύουν. Ο Τζίκης ο Τζιτζίκης, ένας φοβερός μαέστρος και τενόρος, έχασε τη χορωδία του και ψάχνει να βρει καινούριους φίλους για να τον βοηθήσουν να ξαναφέρει τον χορό και το τραγούδι. «Τι λέτε παιδιά, μιας και μαζευτήκαμε σήμερα όλοι εδώ, δεν γινόμαστε εμείς η καινούρια χορωδία του Τζίκη Τζιτζίκη;» Για να γίνει αυτό: ζεσταίνουμε τις φωνές μας, βάζουμε τον ήχο σε τάξη, ανακαλύπτουμε τις νότες, γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα! Με ερέθισμα την ιστορία της χορωδίας των τζιτζικιών, μπαίνουμε σε μελωδικά μονοπάτια και ανακαλύπτουμε τα μυστικά του κόσμου της μουσικής!

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017, «Φεγγαράκι μου λαμπρό…»: …θα’ ρθω τώρα να σε βρω, να σε δω από κοντά, να μου μάθεις μυστικά! Ένα μαγικό ταξίδι στη σελήνη για μικρούς και μεγάλους αστροναύτες! Μια περιπέτεια ανάμεσα σε κρατήρες, φεγγαρόσκονη, κομήτες και πεφταστέρια! Ένα μικρό βήμα για το παιδί, ένα μεγάλο για την παιδικότητα! Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο φεγγάρι; Ετοιμάζουμε τις αποσκευές μας και επιβιβαζόμαστε στο διαστημόπλοιο! Χωρίς την κάσκα του αστροναύτη δεν μπορούμε να πάμε πουθενά! Αποβιβαζόμαστε στη σελήνη. Μπορούμε να περπατήσουμε; Μπορούμε να χορέψουμε; Έλλειψη βαρύτητας, κρατήρες και μετεωρίτες μας οδηγούν στην περιπέτεια και το παιχνίδι. Πώς θα γυρίσουμε πίσω; Ποια ανάμνηση θα φέρουμε μαζί μας;

Πληροφορίες
Ώρα έναρξης: 11:30 πμ
Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
Μηνιαία συνδρομή προγραμμάτων: 25 ευρώ το παιδί, 10 ευρώ ο ενήλικας/συνοδός

Για παιδιά από 5 έως 12 ετών

Για κάθε μήνα έχει σχεδιαστεί μία διαφορετική θεματική ενότητα και ο Μάιος στον «Ελληνικό Κόσμο» είναι αφιερωμένος σε αρχαίους πολιτισμούς. Αναζητούμε στοιχεία της προϊστορίας, ταξιδεύουμε στις πυραμίδες της Αιγύπτου και τέλος, ανακαλύπτουμε τον τρόπο που όλα έρχονται στο φως: την ανασκαφή!

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, «Προϊστορικές περιπέτειες»: Πώς θα ήταν, άραγε, αν γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και περνούσαμε μια μέρα παρέα με προϊστορικούς ανθρώπους; Πώς ζούσαν, πού έμεναν, τι έτρωγαν; Τι τους απειλούσε, αλλά και τι τους έκανε να περνούν καλά; Μας φιλοξενούν και εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την καθημερινότητα τους!

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, «Πυραμίδες… μούμιες… Φαραώ»: …όλα οδηγούν στην Αίγυπτο. Μεταφερόμαστε, λοιπόν, σε αυτήν τη γοητευτική και μυστηριώδη χώρα και ανακαλύπτουμε στοιχεία και μυστικά του αρχαίου της πολιτισμού. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ανακαλύπτουμε τις κυριότερες πτυχές ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς παγκοσμίως, του αιγυπτιακού! Οι θεοί, ο σκαραβαίος και οι πυραμίδες της Αιγύπτου γίνονται άξονες για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας φέρνει σε επαφή με τα μνημεία, τα σύμβολα και τη θρησκεία της αρχαίας Αιγύπτου.

Κυριακή 21 και 28 Μαΐου 2017, «Σκάψε, σκάψε, κάτι θα βρεις!»: Αρκούν ένα φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση, ώστε τα παιδιά, σαν μικροί αρχαιολόγοι, να βρουν τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου»! Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής! Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι, συμμετέχοντας στη μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!

Πληροφορίες

Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30 (ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την έναρξη).
Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
Μηνιαία συνδρομή προγραμμάτων: 25 ευρώ

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Τηλέφωνο: 212 254 0000
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.hellenic-cosmos.gr/
Tρένο: Hλεκτρικός Σταθμός Καλλιθέας (από την πλευρά της Σιβιτανιδείου)
Λεωφορείο: 049 Πειραιάς-Ομόνοια (στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ)
914 Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά (στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)
Xώροι Στάθμευσης: Για τη διευκόλυνση του κοινού υπάρχουν χώροι ελεύθερης στάθμευσης δύο επιπέδων κάτω από τα κτήρια 1, «Θόλος» και «ΘΕΑΤΡΟΝ» (με περισσότερες από 225 θέσεις) και εξωτερικός χώρος στάθμευσης (άνω των 100 θέσεων) στον υπαίθριο χώρο του Κτηρίου 56.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου