Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί δεν έρχονται με τα χελιδόνια, αλλά με τα πρωτοβρόχια, κύριε υπουργέ.

Μέσα Μαρτίου... Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς... Και μαζί με τα χελιδόνια, σε κάποια σχολεία ήρθαν και οι ειδικοί παιδαγωγοί για την παράλληλη στήριξη των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού. Την πιο ακατάλληλη στιγμή. Όταν οι γονείς έχουν ξοδέψει ήδη μια μικρή περιουσία για τη δωρεάν εκπαίδευση του παιδιού τους. Όταν το παιδί και ο/η συνοδός του έχουν δώσει πια όλες τις δύσκολες μάχες μαζί και έχουν γίνει ένα. Όταν η τάξη έχει βρει τις ισορροπίες της με τους δύο εκπαιδευτικούς και λειτουργεί αρμονικά. Και ξαφνικά, όλα ανατρέπονται!

Δεν συνηθίζουμε να αλλάζουμε το/τη δασκάλο/α ή το/τη νηπιαγωγό της τάξης λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, εκτός και αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος υγείας. Τυχαίο; Σκεφτείτε πώς θα ένιωθε το παιδί σας αν έμπαινε ένα πρωί στην τάξη και έβλεπε κάποιον άγνωστο στη θέση του ατόμου που μέχρι τώρα εμπιστευόταν και αγαπούσε; Και φανταστείτε πόσο πιο δύσκολη είναι για ένα παιδί με αυτισμό αυτη η αλλαγή. 

Ο ειδικός παιδαγωγός της παράλληλης στήριξης δεν είναι απλά ένας δάσκαλος του παιδιού. Είναι το σημείο αναφοράς του στο σχολείο. Είναι η ασφάλειά του, η φωνή του, ο σύνδεσμος με τα παιδιά και τους μεγάλους. Είναι το άτομο που δίνει λογική σε έναν παράλογο κόσμο. Που καταλαβαίνει τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις σκέψεις του ακόμα και αν δεν μιλάει. Που του κλείνει τα αυτιά όταν ο θόρυβος είναι πολύ δυνατός. Που το παίρνει αγκαλιά όταν σβήνουν τα φώτα. Που κρατάει σφιχτά το χέρι του όταν πηγαίνουν εκδρομή. Που το βάζει στα παιχνίδια με τα άλλα παιδιά. Που του κόβει το φαγητό σε μικρές μπουκιές. Που το πηγαίνει τουαλέτα και το αλλάζει όταν λερώνεται. Που περπατάει μαζί του στους άδειους διαδρόμους μέχρι να ηρεμήσει. Που βάζει το σώμα του ασπίδα για να μην χτυπήσει όταν ταράζεται. Που διακριτικά κατεβάζει τα μανίκια του για να μην φανούν οι δαγκωματιές της έντασης. Που δεν επιτρέπει σε κανέναν (μικρό ή μεγάλο) να το κοροϊδέψει, να το χτυπήσει, να το «ξεχάσει»...

Πώς παίρνεις από ένα παιδί που δίνει κάθε μέρα δύσκολες μάχες το στήριγμά του;

Όχι, ο ειδικός παιδαγωγός δεν έρχεται τον Μάρτιο με τα χελιδόνια. Έρχεται τον Σεπτέμβριο με τα πρωτοβρόχια. Αλλιώς, ας μην έρθει καθολου.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

1 σχόλιο: