Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Τα παιδιά – επιχειρηματίες εντυπωσίασαν με τις καινοτομίες τους στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Μαθητές και μαθήτριες με ταλέντο και ευαισθησία δημιούργησαν και παρουσίασαν μοναδικά προϊόντα στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο The Mall Athens από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η εφευρετικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, η κοινωνική ευαισθησία αλλά και ο ενθουσιασμός των μαθητών που συμμετέχουν φέτος στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Πάνω από 500 μαθητές και μαθήτριες από 52 Γυμνάσια και Λύκεια της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, κατέπληξαν το κοινό και την κριτική επιτροπή με τις έξυπνες μαθητικές τους επιχειρήσεις την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο The Mall Athens στο Μαρούσι από το ΣΕΝ/JA Greece. Τα παιδιά παρουσίασαν μια μεγάλη γκάμα καινοτόμων προϊόντων που δίνουν λύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα αλλά και βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής.


Πατέντες και καινοτομίες για οικονομία, ασφάλεια και ποιότητα ζωής

Με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων τα παιδιά δημιούργησαν μία πατέντα που μειώνει δραματικά το κόστος της κινητής τηλεφωνίας (TELEHOME) και έναν στύλο ηλιακής ενέργειας που φορτίζει δωρεάν τα κινητά (LEONENERGY), ενώ για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής κυρίως των ηλικιωμένων δύο ομάδες από τη Ρόδο σκέφτηκαν και υλοποίησαν πολύ έξυπνα κουτιά (HAPPILL, b-x@πι) που θυμίζουν στους χρήστες να πάρουν τα χάπια τους. Άλλη ομάδα κατασκεύασε βραχιόλι που καταγράφει το ιατρικό ιστορικό των ασθενών (watchme!), ενώ δημιουργήθηκε και ταξιδιωτικό γραφείο με εξειδικευμένα πακέτα για ΑμεΑ (Wheels of Travel). Για να βελτιωθεί η ασφάλεια στο δρόμο τα παιδιά κατασκεύασαν ένα εντυπωσιακό σακίδιο ποδηλάτου με φορτιστή και φωτεινές ενδείξεις (bicycool), μία εφαρμογή για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τον Κ.Ο.Κ. (ZirKOK) αλλά και κοσμήματα και μπρελόκ με συσκευές εντοπισμού GPS (VECTOR,SEEKERS).


Πρωτοποριακά προϊόντα με εμπορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον

Άλλα προϊόντα που εντυπωσίασαν ήταν μια συσκευή τρισδιάστατης απεικόνισης με ατμό (RESTRAW), καλαίσθητα αντικείμενα με επένδυση από φύκια (ALGAE-PRO), ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εξαλείφει την ουρά στον πάγκο αλλαντικών και τυριών στα σούπερ μάρκετ (iQueues), μία συσκευή απολύμανσης με υπέρυθρες ακτίνες για κινητά και πληκτρολόγια (BacBake), ένα ρομπότ για αποθήκες εμπορευμάτων (ROBOMARKET), ένα μηχάνημα «κουλοχέρης» που αντί για χρήματα ο χρήστης κερδίζει φρούτα (Hacuna Frutata), αναμνηστικά-παιχνίδια για τα παιδιά των ξένων τουριστών (katigianamethimase), εφαρμογές για κινητά που ασχολούνται με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (ARCHAEOLOGICAPP) την δυσλεξία (EULEXIA), υπηρεσίες ενημέρωσης των μαθητών για το αλκοόλ (ACT), για την άθληση και τη διατροφή (P.A.N.E.A.) κ.ά.
Όλα τα είδη διατροφής είχαν καινοτόμα στοιχεία, ήταν ιδιαίτερα εύγευστα, υγιεινά και πήγαν πολύ καλά στις πωλήσεις. Mεγάλη επιτυχία είχαν και τα καλόγουστα και οικολογικά διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.Ιδιαίτερα άρεσαν τα μολυβοστυλό (μολύβι και στυλό σε ένα) που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», τα οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Όλα τα κέρδη από τις μαθητικές επιχειρήσεις διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.
«Τα παιδιά είχαν καταπληκτικές ιδέες και κατάφεραν να τις υλοποιήσουν με υποδειγματικό τρόπο, δουλεύοντας νύχτα-μέρα», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Έχουν καταλάβει πως η επιτυχία έρχεται με τη σκληρή δουλειά και με το βλέμμα στο συνάνθρωπο. Μας δίνουν ελπίδα ότι μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας θα δώσουν προοπτική στο δικό τους μέλλον τους αλλά και θα βοηθήσουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».


«Τα παιδιά αυτά είναι η ελπίδα μας», δήλωσε ο Γ. Πατούλης

Οι μικροί επιχειρηματίες δέχθηκαν τα θερμά συγχαρητήρια του προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Γιώργου Πατούλη ο οποίος εντυπωσιασμένος από τα καινοτόμα προϊόντα και τον ενθουσιασμό των μαθητών, τόνισε: «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι το αύριο της πατρίδας μας και οφείλουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τέτοιες δράσεις. Η πατρίδα μας για να μπορέσει να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό βηματισμό της πρέπει να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δικιά τους επιχείρηση και χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία», κατέληξε ο κ. Πατούλης. «Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά με κάθε τρόπο», δήλωσε και ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος και συμπλήρωσε: «Η δράση των παιδιών αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η πρωτογενής παραγωγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».
«Οι καινοτόμες ιδέες που παρουσίασαν τα παιδιά είναι απόλυτα δικές τους, κι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, δεν τους τις επέβαλε κάποιος καθηγητής ή εθελοντής», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Αργύρης Τζικόπουλος. «Μας εντυπωσίασαν και μας συγκίνησαν με τον ενθουσιασμό, το πάθος για το προϊόν τους και το ομαδικό τους πνεύμα. Έχουν όλα τα φόντα για να πετύχουν και η εμπειρία της επιχειρηματικότητας αποτελεί μεγάλο εφόδιο για το επαγγελματικό τους μέλλον».


Οι μαθητικές επιχειρήσεις από τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσουν τα δικά τους προϊόντα που αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακά και καινοτόμα, στις 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των ομάδων θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι για την παρουσία τους στις Εμπορικές Εκθέσεις, όπως «Πιο Καινοτόμο Προϊόν», «Καλύτερο Περίπτερο» κ.ο.κ. Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα καταθέσουν στο ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια, θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις, θα διαγωνιστούν για να αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.


«Εικονική Επιχείρηση» : Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Citi, η General Mills, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Eθνική Τράπεζα, η SAP, η Accenture, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» : Η καινοτομία στα σχολικά θρανία

Mαθητές από 15 έως 18 ετών καθοδηγούνται να στήνουν από το μηδέν τη δική τους «εταιρία», με το εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece και την συνεργασία καθηγητών και εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων. Οι μαθητικές ομάδες εκλέγουν Διοικητικό Συμβούλιο και δημιουργούν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες. Παρουσιάζουν τις «επιχειρήσεις» τους σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι ομάδες που ξεχωρίζουν διαγωνίζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση». Η νικήτρια ομάδα διαγωνίζεται στη συνέχεια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe. Πέρυσι «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» της Ελλάδας αναδείχθηκε η ομάδα «Smileybin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας, η οποία κατέκτησε και δύο κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία. Στη μαθήτρια Μαρία Κοκάλα απονεμήθηκε ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας».


Το JA Worldwide έχει διεξάγει έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι μαθητές-απόφοιτοι του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» έχουν:
• 20% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά
• 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση
• 15% μεγαλύτερο μέσο εισόδημα
• 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν διευθυντικά στελέχη (εφόσον έχουν αποκτήσει και πανεπιστημιακή μόρφωση).

Η «Εικονική Επιχείρηση» εκπαιδεύει τους μαθητές στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τους βάζει να σκεφτούν δημιουργικά, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να καταλάβουν τα ταλέντα τους. Mαθαίνουν να δουλεύουν αποτελεσματικά μέσα σε μία ομάδα, να δημιουργούν αληθινά προϊόντα, να τα προωθούν, να βάζουν δύσκολους στόχους και να τους πετυχαίνουν. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα οι μαθητές ξέρουν να λειτουργούν σαν αληθινοί επιχειρηματίες. Η ικανότητα αυτή δεν τoυς οδηγεί μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τους βοηθά να εξασκήσουν πιο αποτελεσματικά όποιο επάγγελμα κι αν επιλέξουν.

Μαρία Παύλου
Πηγή: Αθήνα 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου