Το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη και γράφοντας έρχεται η έμπνευση», μας γυρίζει στα μαθητικά μας θρανία, στα όμορφα και ξέγνοιαστα σχολικά χρόνια.
Γονείς πια σήμερα, οι τότε έφηβοι ας κάνουμε μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε τους όρους του παραπάνω.
Ας εμπνευστούμε καινούργιες, για τα παιδιά μας ίσως παραδοσιακές, γεύσεις και ας γράψουμε με όρεξη, έχοντας οδηγό τη διάθεση μας, ώστε τα παιδιά που μεγαλώνουμε να τρέφονται σωστά - απλά - υγιεινά.
Κάπως έτσι δε μαγείρευε η δική μας μαμά και τώρα γιαγιά; Κάπως έτσι δε φρόντιζε το φαγητό μας; Γεύσεις της ελληνικής γης, νόστιμες και υγιεινές έτσι όπως αρμόζει στη μεσογειακή μας καταγωγή.
Κάποτε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν έδιναν σημασία στις διατροφικές μας συνήθειες. Σήμερα αναθεωρούν και αρχίζουν να εκτιμούν τον μεσογειακό και ιδιαίτερα τον κρητικό τρόπο διατροφής. Μάλλον, όχι τυχαία, οι Έλληνες έχουν πολύ γερή καρδιά και μάλιστα οι Κρήτες έχουν τα λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων. Δημητριακά, όσπρια, πατάτες, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, φρούτα μαζί με λίγες ποσότητες κατσικίσιου κρέατος (και σε εβδομαδιαία βάση), γάλακτος, κυνηγιού και ψαριών είναι η βάση της διατροφής στην Κρήτη εδώ και 40 αιώνες. Και για αύξηση ενέργειας ψωμί, ελιές, ελαιόλαδο.
Το φαγητό της κρητικιάς μοιάζει να «κολυμπά στο λάδι» ή μάλλον πιο σωστά μαγειρεύεται μόνο με ελαιόλαδο, γεγονός που μειώνει τα λιπίδια.
Το ερώτημα είναι: Μπορεί η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα να επηρεάσει τις μεταβολές και τις εξελίξεις στη νοσολογία; Αξιόπιστες έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι μπορεί, χωρίς να μιλάμε βέβαια και για πανάκεια.
Γονείς: μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε φαγητό που μαγειρεύεται στο σπίτι, όχι τυποποιημένο. Μητέρες: αποφεύγετε το αλάτι και μην συνηθίζετε το παιδί σας στη ζάχαρη. Ένα παιδί που τρέφεται σωστά μέχρι την εφηβεία έχει 35%-75% πιθανότητες να αποφύγει χρόνια νοσήματα. Η σωστή διατροφή και άσκηση προστατεύει την υγεία μας.
Στη χώρα μας παρατηρείται η τάση να μιμούμαστε ξένα πρότυπα ζωής χωρίς και οι διατροφικές συνήθειες να αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες αυτών των συνηθειών, δηλαδή της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κρέατος αμφιβόλου προέλευσης και γενικά λιπαρών γευμάτων για το καλό της δικής μας υγείας, αλλά πολύ περισσότερο της υγείας των παιδιών μας.
Εμείς οφείλουμε να τους δείξουμε, να τους προσφέρουμε το σωστό πιάτο. Να είστε σίγουροι ότι είναι στο χέρι σας αν θα το προτιμήσουν ή όχι.
Το «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» ας αντιστραφεί και αυτό και από σήμερα ας γίνει: «Δείξε μου το πιάτο σου να σου πω ποιος είσαι!»
Πηγή: HuffingtonPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου