Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ήρθε το σύστημα που προωθεί τη μουσική παιδεία στα σχολεία

«Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη», Πλάτων.

«Η μουσική ξυπνά στην καρδιά τον πόθο των ωραίων πράξεων», Πυθαγόρας.

Κυριακή απόγευμα, Impact Hub, στου Ψυρρή. Παιδάκια καλοντυμένα, καθαρά και περιποιημένα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, έρχονται να παρακολουθήσουν το μάθημα της μουσικής. Οι πιο μικροί, όπως ο Μοχάμεντ, πέντε ετών, και ο Αμπού, έξι, μπαίνουν τρέχοντας μέσα στην αίθουσα, δεν κρατιούνται.

Το μάθημα ξεκινάει. Δάσκαλοι είναι μουσικοί από την Ελλάδα, ο Γιάννης και ο Νίκος, από τη Βενεζουέλα, η Ρακέλ, και από την Ιταλία, η Ελίζα. Κάποιοι γονείς συμμετέχουν, ενώ άλλοι προτιμούν να κάτσουν στις καρέκλες και να κοιτούν.

Στην αρχή καθένας διηγείται μια ιστορία με χειρονομίες και ήχους. Οι υπόλοιποι επαναλαμβάνουν. Μετά, μπαίνουν οι φωνές των ζώων, προστίθεται και μελωδία. Το σύνολο γίνεται όλο και πιο μελωδικό, επιτυγχάνεται ο συγχρονισμός, το πάτωμα πάλλεται από τα βήματα και τις κινήσεις.

Η Μαρία, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, που ήρθε πολύ ντροπαλό, απελευθερώνεται σιγά-σιγά. Τα αγοράκια, τα οποία εμφανίστηκαν αρκετά απείθαρχα, αρχίζουν να ακολουθούν τους άλλους και να εντάσσονται στην ομάδα.

Το πρόγραμμα σε κάθε ομάδα προσαρμόζεσαι στις ανάγκες της. Και σταδιακά προχωράει σε πιο σύνθετα και απαιτητικά θέματα.

Τα πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης «Ελ Σιστέμα» (El Sistema) ξεκίνησε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2016. Στο Impact Hub, στην οδό Καραϊσκάκη, έρχονται παιδιά από τις δομές φιλοξενίας του δήμου Αθηναίων, όπως ο Ελαιώνας. Γίνονται και μαθήματα μέσα στους καταυλισμούς, στο Λαύριο και το Σκαραμαγκά.

Καθώς εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σόφη Λάμπρου, μέλος του «Ελ Σιστέμα», σκοπός είναι η ένταξη και η ενδυνάμωση μέσα από μουσικά, ορχηστρικά σύνολα.

«Η μουσική έχει πολλές δυνατότητες, δημιουργεί ομάδες, εξασκεί το συναίσθημα, οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτίθενται και αποκτούν αυτοπεποίθηση».

Και τα προσφυγόπουλα, με την ιστορία που κουβαλούν και τη νέα πραγματικότητα στην οποία έχουν «προσγειωθεί», έχουν διαβεί δύσκολο δρόμο.

Το «Ελ Σιστέμα» ιδρύθηκε στο 1975 στη Βενεζουέλα από τον μουσικό και παιδαγωγό Χοσέ Αντόνιο Αμπρό, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του. Ξεκίνησε από τις φαβέλες, με σκοπό να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία στα αποκλεισμένα, φτωχά παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις τέχνες.

Ταυτόχρονα, για να τα κρατήσει έξω από την εγκληματικότητα, επενδύοντας στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των νέων.

Το πρόγραμμα κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ιστορία της Βενεζουέλας και είναι επισήμως γνωστό ως Ίδρυμα για το Εθνικό Δίκτυο Ορχηστρών Παιδιών και Νέων της Βενεζουέλας.

Σήμερα πραγματοποιείται σε 24 περιοχές της χώρας, προσφέροντας δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε 711.787 παιδιά. Παράλληλα, προγράμματά του λειτουργούν σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Ωκεανία) στηρίζοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, που προωθεί την πρόοδο και την ειρήνη.

Η Ρακέλ, η Βενεζουελάνα που διδάσκει τώρα στα προσφυγάκια στο Impact Hub, είναι μια λυρική τραγουδίστρια, που «βγήκε» από το «Ελ Σιστέμα». Άρχισε ως κοριτσάκι πριν από 28 χρόνια, έμαθε μουσική και συνεχίζει να δουλεύει ως δασκάλα-χορωδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου