Χίλια έως 2.000 νέα περιστατικά βίας με θύτες ή θύματα ανήλικους στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι αρχές, προσδίδοντας ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στο φαινόμενο. Σήμερα στη χώρα τα περιστατικά βίας με ανήλικους φτάνουν τα 18.000, αριθμός που τρομάζει την κοινωνία. Σ’ αυτά, με μορφή χιονοστιβάδας, αυξάνονται τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (bullying).
Τα στοιχεία ανακοίνωσε χθες σε ημερίδα για τη βία των ανηλίκων που έγινε στη Θεσσαλονίκη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, εκφράζοντας και η ίδια την ιδιαίτερη ανησυχία για τις διαστάσεις του φαινομένου, τόσο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, όπως και του σχολικού εκφοβισμού (μπούλινγκ). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ομιλητές τους εισαγγελείς ανηλίκων, σε συνεργασία με την αστυνομία, αλλά και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς η πλειοψηφία του ακροατηρίου απαρτιζόταν από διευθυντές σχολείων.
Χαιρέτισαν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λ. Τσόγκας, ο επιθεωρητής της ΕΛ.ΑΣ. στη Β. Ελλάδα Μ. Καραμαλάκης, ο Θεσσαλονικάρχης της αστυνομίας Ν. Μπαντουβάκης και εκ μέρους της εκκλησίας ο πατέρας Αθηναγόρας, από τον «Φάρο του κόσμου» του Δενδροποτάμου παιδιά του οποίου έπαιξαν μουσική.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη σύντομη τοποθέτησή της εξήρε τη διοργάνωση, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά φορείς τριών διαφορετικών υπουργείων κάνουν τέτοια βήματα, παρατηρώντας μάλιστα πως «ότι δεν μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί μπορούμε να το κάνουμε εμείς που υπηρετούμε σε τέτοιες θέσεις». Η κυρία Δημητρίου μετέφερε την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με 40 εκατομμύρια παιδιά να είναι θύματα βίας και 53.000 βρέφη να δολοφονούνται μετά τη γέννα τους επειδή είναι κορίτσια. Ακόμη, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, είπε πως 73 εκατομμύρια αγόρια και 150 εκατομμύρια κορίτσια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. «Κανείς μας δεν περισσεύει σ’ αυτό τον αγώνα», είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και περιέγραψε τι συμβαίνει στη χώρα μας διασκευάζοντας το παραμύθι της Σταχτοπούτας με ένα 12χρονο κορίτσι που έπεσε θύμα κακοποίησης, όμως ο δράστης αθωώθηκε επειδή οι αστυνομικοί δεν πίστεψαν την ενοχή τους και οι δικαστικές αρχές δεν απέδειξαν ότι όσα κατήγγειλε ήταν αληθινά.
Στην ημερίδα ανάλυση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έγινε από τον εισαγγελέα ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραγιάννη.
«Πυκνογραμμένο απουσιολόγιο γονέων»
Εντυπωσιακά ήταν όσα ανέφερε στην εισήγησή της η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, επίσης με αρμοδιότητα στα ανήλικα, Δήμητρα Τσιαρδακλή, η οποία ανέλυσε τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού, γνωστού ως μπούλινγκ (bullying). Σημείωσε πως παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και τόνισε ότι σε ποσοστό 6% παρατηρείται σε δημοτικά σχολεία και σε ποσοστό 15 έως 30% σε γυμνάσια και λύκεια. Η κυρία Τσιαρδακλή αναλύοντας τις αιτίες που παιδιά οδηγούνται να γίνουν θύτες ή θύματα μπούλινγκ, επικεντρώθηκε στην οικογενειακή κατάστασή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση «πυκνογραμμένο απουσιολόγιο γονέων». Εξήγησε πως τα παιδιά αυτά προέρχονται είτε από χωρισμένους γονείς είτε από γονείς που είναι μαζί, έχουν αρμονική σχέση και καλό περιβάλλον εργασίας, όμως «είναι ουσιαστικά απόντες» από τα παιδιά τους. «Εχουμε να κάνουμε με παιδιά που είναι πλήρη σε υλικά αγαθά, αλλά κενά από γονείς», παρατήρησε η εισαγγελέας. «Αισθάνονται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Είναι οργισμένα παιδιά που δεν αναγνωρίζουν την αιτία της οργής τους», είπε αναφερόμενη στους θύτες του σχολικού εκφοβισμού. «Όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται τη μεταξύ τους σχέση ως σφάλμα και τα παιδιά θεωρούν την ύπαρξή τους σφάλμα», υπογράμμισε. Η κυρία Τσιαρδακλή, που καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο, έκλεισε τονίζοντας πως η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων εναπόκειται κυρίως στον άνθρωπο. «Τη διαφορά δεν την κάνουν οι δομές και οι υπηρεσίες. Την κάνουν οι άνθρωποι που αγαπούν. Οι άνθρωποι θεραπεύουν τους ανθρώπους.
Του Κώστα Καντούρη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου