Περισσότερα από 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα θα είναιυπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι το 2025. Η θλιβερή και ανησυχητική διαπίστωση προκύπτει από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF).
Ειδικότερα, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, 5 έως 18 ετών, σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα μέχρι το 2025, συμπεριλαμβανομένων 91 εκατομμυρίων τα οποία θα είναι παχύσαρκα. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση από τα 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά το 2010. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα δείχνουν ότι 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2025.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα επηρεάσουν περίπου 50 εκατομμύρια παιδιάσχολικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2025, συμπεριλαμβανομένων 27 εκατομμυρίων με υπέρταση, 38 εκατομμυρίων με λιπώδη νόσο του ήπατος, 12 εκατομμυρίων με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και 4 εκατομμυρίων με Τύπου 2 διαβήτη,μια ασθένεια που επηρεάζει συνήθως μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Στην Ελλάδα, όπου το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με τις σημερινές τάσεις, ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα επηρεάσουν περίπου 120.000 παιδιάσχολικής ηλικίας το 2025, συμπεριλαμβανομένων των 23.000 παιδιών με διαβήτη τύπου 2, 39.000 παιδιών με υπέρταση και 55.000 παιδιών με λιπώδη νόσο του ήπατος.
Το 2012 οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, δεσμεύτηκαν για τη μείωση του επιπολασμού της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας από τα επίπεδα του 2010 έως το έτος 2025. Το 2014 οι κυβερνήσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας εξέτασαν την έκθεση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας και αποφάσισαν να αναπτύξουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής.
Η ΕΠΑΜΕΔΙ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας έχουν καθιερώσει ωςΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας την 11η Οκτωβρίου, για να υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις τη δέσμευσή τους και να ζητήσουν από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσηςσακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), ο ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος,Χρήστος Ζούπας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής και ο ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος, Γεώργιος Πανοτόπουλος, αντιπρόεδροςτης ΕΠΑΜΕΔΙ, δηλώνουν: «Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η παρούσα επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι βιώσιμη και το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Έχουν συμφωνήσει για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και για τη μείωση της παχυσαρκίας από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το έτος 2025. Έχουν αποδεχθεί την ανάγκη για κανονιστικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι της αγοράς, οι φόροι και οι επιδοτήσεις, o καθορισμός προτύπων κανόνων για τις υπηρεσίες εστίασης και οι επενδύσεις για την προαγωγή της υγείας στα σχολεία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος τηςΠαγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, καθηγητής Ian Caterson, επισημαίνει: «Ηεπιδημία της παχυσαρκίας έχει φθάσει σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, και τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αναψυκτικών και η καθιστική ζωή έχουν αυξηθεί. Η διαφήμιση των ταχυφαγείων συνεχίζει να επηρεάζει πραγματικά τις διατροφικές επιλογές και τη διατροφή, και αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, χωρίς πρόσβαση σε χώρο για άσκηση ή χρόνο για άσκηση. Εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ για διατήρηση της παιδικής παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010, τότε η ώρα για δράση είναι τώρα».
Αριθμοί των παχύσαρκων παιδιών με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, εκτίμηση για το 2025
2025
Ελλάδα 17000
Παγκοσμίως 12.7m
Πηγή: ΕΠΑΜΕΔΙ
«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάρους και θεραπείας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», τονίζουν χαρακτηριστικά οπρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ.
Αριθμοί των παχύσαρκων παιδιών με διαβήτη τύπου 2, εκτίμηση για το 2025
2025
Ελλάδα 6000
Παγκοσμίως 4.0m
Πηγή: ΕΠΑΜΕΔΙ
Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου