Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορούν τα iPads να ανιχνεύσουν σημάδια του Αυτισμού;

Η παρακολούθηση των μοτίβων κίνησης των παιδιών την ώρα που παίζουν παιχνίδια στο iPad μπορεί να δώσει αρκετά στοιχεία για να εντοπιστούν τα παιδιά που έχουν αυτισμό, αναφέρουν ερευνητές. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, οι νέοι στο φάσμα του Αυτισμού προχωρούν σε διαφορετικές κινήσεις απο τους τυπικώς αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους όταν χρησιμοποιούν tablets ή smartphones. Αναλύοντας τα πρότυπα κινήσεων ατόμων με αυτισμό και συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα των τυπικά αναπτυσσόμενων συμμετεχόντων της έρευνας, οι ερευνητές ήταν σε θέση να κατανοήσουν σε ποια από τις δύο ομάδες ανήκε ένας συμμετέχοντας με 93 % επιτυχία. 

«Η συγκεκριμένη διαπίστωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για την έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού, καθώς δεν θα απαιτούνται αγχωτικά και ακριβά τεστ από τους κλινικούς ιατρούς» αναφέρει ο Jonathan Delafield-Butt του Scottland’s University of Strathclyde, o οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Περιέγραψε αυτόν τον τρόπο ως ένα «φθηνό, γρήγορα και διασκεδαστικό τρόπο αξιολόγησης του αυτισμού».

Για τους σκοπούς της μελέτης, παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών κλήθηκαν να παίξουν παιχνίδια σε tablets με οθόνες αφής που είχαν ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που μαζεύτηκαν από 37 παιδιά με αυτισμό και 45 τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με αναπτυξιακή διαταραχή έβαζαν μεγαλύτερη δύναμη και την κατάνεμαν διαφορετικά από ότι τα άλλα παιδιά. 

«Η βασική διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά με αυτισμό κουνούν τα χέρια τους καθώς αγγίζουν και χτυπούν το iPad κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού», αναφέρει ο Delafield-Butt που συμμετείχε στη μελέτη με ερευνητές από μια εταιρεία που έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ειδικές συσκευές για την αξιολόγηση των αναπτυξιακών διαταραχών. 

Μολονότι η παρούσα έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές παρόμοιες προκειμένου να επικυρωθούν τα αποτελέσματα που βρέθηκαν και να γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι περιορισμοί ενός τέτοιου τρόπου αναγνώρισης του αυτισμού. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου