Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ημέρα Προσφύγων -Τα προσφυγόπουλα στο Σχιστό και το δέντρο των ευχών τους

Τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στον καταυλισμό στο Σχιστό στην Ελλάδα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.


Της Τζένης Χαραλαμπίδου 

Ο οργανισμός Save the Children ζήτησε από τα παιδιά να γράψουν τα δικά τους μηνύματα και ευχές και ναζωγραφίσουν ένα πολύχρωμο πανόστο πλαίσιο αυτής της ημέρας. Τα παιδιά έγραψαν, λοιπόν, για τα όνειρα και τις ελπίδες τους, όπως επίσης και τα μηνύματά τους προς τους ηγέτες των χωρών του κόσμου σε πολύχρωμες κάρτες και τα κρέμασαν στο «Δέντρο των Ευχών» .

Τα περισσότερα παιδιά ζουν στον καταυλισμό για περισσότερο από τρεις μήνες καθώς τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες έχουν κλείσει, αφήνοντας περισσότερους από 57.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Πολλά παιδιά ζουν με τις οικογένειες τους κάτω από άσχημες συνθήκες, χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και αξιοπρεπή καταλύματα.

«Δεν είμαι χαρούμενος σε σύγκριση με άλλα παιδιά στην ηλικία μου, και δεν έχω μια ευχή για το μέλλον… Έχω μόνο μια ευχή και αυτό είναι να πάω για ύπνο ένα βράδυ και να μη ξυπνήσω, έτσι ώστε να μην ακούω καμία έκρηξη, να μη βλέπω τους ανθρώπους της ηλικίας μου να πεθαίνουν. Και για να ανακουφιστώ από όλο αυτόν τον πόνο», γράφει ένα από τα παιδιά στη δική του κάρτα.

Σε μια άλλη κάρτα διαβάζουμε: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν πολλές επιθυμίες. Εγώ έχω μόνο μία: να έχουμε ειρήνη στο Αφγανιστάν, ώστε να μπορέσω να απαλλαγώ από αυτή την ταμπέλα του πρόσφυγα. Όταν φύγαμε από το Αφγανιστάν, σκέφτηκα ότι στην Ευρώπη θα συμπάσχουν μαζί μας. Αλλά όχι, έχουν κλείσει τα σύνορά τους για εμάς και μας έχουν αφήσει σε αυτές τις σκηνές».

Ένα από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα λέει: «Σήμερα, έκλεισα τη πόρτα του παρελθόντος μου, άνοιξα τη πόρτα του μέλλοντος, πήρα μια βαθιά ανάσα και ξεκίνησα μια καινούρια ζωή».

Ο οργανισμός Save the Children εργάζεται στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2015 παρέχοντας υποστήριξη σε πάνω από 350.000 πρόσφυγες καιμετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους. Υλοποιεί προγράμματα σχετικά με την περίθαλψη, προστασία, διατροφή και ανάπτυξη των παιδιών σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω και Σάμο), στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στη Βόρεια Ελλάδα. 

Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων γίνεται κυρίως μέσω των φιλικών για τα παιδιά χώρων και των χώρων για μητέρες με παιδιά έως 2 ετών. Στους χώρους αυτούς τα παιδιά μπορούν να παίξουν, επιδίδονται σε ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες και απλά μπορούν να νιώσουν πάλι σαν παιδιά. Στους ειδικούς χώρους για τις μητέρες με μικρά παιδιά, οι μητέρες μπορούν με ασφάλεια να θηλάσουν ή να ταΐσουν τα παιδιά τους, όπως επίσης, να λάβουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και χρήσιμες συμβουλές.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου