Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Παρέλαση, προσευχή με απόφαση σχολείου

Λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και ανάθεση της απόφασης για κρίσιμα θέματα, όπως οι παρελάσεις και η πρωινή προσευχή των μαθητών, στη... σχολική κοινότητα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Οσο για την απώλεια ενός μισθού για τους νυν αναπληρωτές, ο κ. Φίλης υπέδειξε ως «ένοχο» το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, αφού έκανε την αρχή σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Μαΐου και συνέχισε προχθές σε σχολείο της Κορινθίας, χθες (ρ/σ «Στο Κόκκινο») οριστικοποίησε την απόφασή του ότι θέματα όπως η προσευχή πριν από το μάθημα και οι παρελάσεις στις εθνικές επετείους θα αποφασίζονται από την κάθε σχολική κοινότητα, στην οποία περιλαμβάνονται ο σύλλογος διδασκόντων, οι γονείς και η τοπική κοινωνία. «Δεν θα υπάρχει κεντρικά εκπορευόμενη γραμμή», είπε ο κ. Φίλης. Για την υλοποίηση της απόφασης δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση αλλά υπουργική απόφαση.

Από την άλλη, μία ακόμη εντυπωσιακή κυβίστηση, σε σχέση με τις θέσεις-αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, παρατηρείται με την άποψη Φίλη ότι «δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί του αιτήματος “να βρω δουλειά”», αναφερόμενος στο αίτημα των εκπαιδευτικών για προσλήψεις αναπληρωτών (αφού δεν θα γίνουν διορισμοί μονίμων) την επόμενη σχολική χρονιά. «Υπάρχουν 100.000 υποψήφιοι, από τους οποίους κάθε χρόνο το υπουργείο παίρνει περίπου 20.000 αναπληρωτές. Είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να μειωθεί, αλλά αποκλείεται το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει χωρίς αναπληρωτές», είπε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι «εκεί όπου υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών». Η δήλωσή του εγείρει ερωτήματα για την προετοιμασία της σχολικής χρονιάς 2015-2016, που εκπνέει. Πώς προέκυψαν τα πλεονάσματα εκπαιδευτικών; Γιατί χρειάζονται για το 2016-17 λιγότερες προσλήψεις από αυτές το 2015-16; Το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δεν έκανε ορθή διαχείριση του προσωπικού;

Σχετικά με την απώλεια του μισθού του Ιουνίου για τους φετινούς αναπληρωτές, ο Ν. Φίλης είπε πως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελικά λύση.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας – σήμερα για τους καθηγητές στη 1 μ.μ. και αύριο στις 12 μ. για τους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια. Οι αντιδρώντες ζητούν να ανακληθούν οι αποφάσεις για τα ολοήμερα (ο κ. Φίλης είπε ότι σε αυτά φοιτά το 10% των μαθητών), να γίνουν προσλήψεις και να μην περικοπεί ο μισθός Ιουνίου. Ενδεικτικά, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων ζητάει την «εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν τα 27.000 βεβαιωμένα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την 1η Σεπτέμβρη. Ολοι οι αναπληρωτές που εργάσθηκαν φέτος να επαναπροσληφθούν από την 1η Σεπτέμβρη και σε μία μόνο φάση, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία».

Στο my school τα ιδιωτικά από Σεπτέμβριο

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο και το νέο σχολικό έτος, όλα τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να καταχωρίσουν στο πληροφοριακό σύστημα my school του υπουργείου Παιδείας, τα στοιχεία που αφορούν το μαθητικό δυναμικό, τη σχολική μονάδα (τμήματα, αναθέσεις κ.λπ.) και το μητρώο του εκπαιδευτικού προσωπικού τους. Εως τώρα αυτό γινόταν μόνο για τη Γ΄ Λυκείου –μαθητικό δυναμικό, εκπαιδευτικοί– και πλέον γενικεύεται σε όλες τις τάξεις και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια). «Με την ενέργεια αυτή θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή απεικόνιση των στοιχείων λειτουργίας όλων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων της χώρας», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας με τη σχετική εγκύκλιο (την υπογράφει ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Παντής) να κάνει λόγο «για τη συνεχή βελτίωση και επιτυχία των ψηφιακών υπηρεσιών για την εκπαίδευση». Μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης ανέφερε ότι προκαλούν ανησυχία οι κίνδυνοι από μία καταχρηστική αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου