Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Παλιές κάλτσες: τι μπορούμε να τις κάνουμε αντί να τις πετάξουμε

Πολλές φορές στα συρτάρια του παιδικού δωματίου μαζεύονται πολύχρωμες καλτσούλες με υπέροχα σχέδια που δυστυχώς δεν μπορούν να φορεθούν από τα παιδιά, είτε επειδή δεν τους κάνουν, είτε επειδή έχουν φθαρεί πολύ, είτε επειδή είναι μόνες και έρημες (ιδίως στις οικογένειες με σκυλάκια, πολλές κάλτσες πέφτουν θύματα παιχνιδιάρικων επιθέσεων και καταστρέφονται). Τι μπορούμε να τις κάνουμε;

Δείτε μερικές ιδέες: 

- Βρες τις ίδιες: Διαλέξτε κάλτσες που είναι ζευγάρια και βάλτε τις μπερδεμένες μέσα σε μια λεκάνη. Αν θέλετε, βάλτε για αντιπερισπασμό και μονές κάλτσες. Ζητήστε από το παιδί να βρει τις ίδιες για να τις κάνει ζευγάρι. Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι παρατηρητικότητας και λεπτής κινητικότητας. 

- Μπουγάδα: Στερεώστε ένα σκοινί σε δύο καρέκλες και ζητήστε από τα παιδιά να απλώσουν με μανταλάκια τις κάλτσες, τη μια δίπλα στην άλλη.

- Βρες ποιανού είναι: (προϋποθέτει κάλτσες παιδιών και ενηλίκων, διαφόρων ατόμων). Βάζουμε σε μια τσάντα / λεκάνη όλες τις κάλτσες μαζί και τις βγάζουμε μία μία. Προσπαθούμε να μαντέψουμε τίνος μπορεί να είναι (από τα άτομα της οικογένειάς μας) ή βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και σκεφτόμαστε ποιος θα μπορούσε να φοράει τέτοια κάλτσα και γιατί (πχ ένας ποδοσφαιριστής γιατί φτάνει μέχρι το γόνατο και έχουν επάνω μια μπάλα). 

- Παίξτε “καλτσοθέατρο”: διαλέξτε κάλτσες –ήρωες, φορέστε τις στο χέρι και φτιάξτε τη δική σας ιστορία. Η ιδέα αυτή μπορεί να αξιοποιήσει με μοναδικό τρόπο καλτσάκια με σχέδια ζώων, αυτοκινήτων ή ηρώων κινουμένων σχεδίων. Εκτός από την πολύ απλή έκδοση που απλώς φοράτε την κάλτσα στο χέρι σας, μπορείτε να φτιάξετε και κανονικές κούκλες: κολλήστε ή ραψτε κουμπιά για ματάκια και μύτη, κολλήστε τρίχες από την σκούπα για μουστάκια, μαλλί για μαλλιά και πιάστε την κάλτσα σε δύο σημεία με λαστιχάκια για να γίνουν τα αφτιά. Βάλτε την στο χέρι σας και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. 

- Γεμίστε τις κάλτσες με φακές, ρεβύθια ή φασόλια, δέστε τις και φτιάξτε μικρά πουγκάκια. Χαράξτε στο έδαφος μια γραμμή και κάντε διαγωνισμό με τους φίλους σας για το ποιος θα πετάξει πιο μακριά το πουγκάκι. 

- Φτιάξτε σκοινάκι: Δέστε όλες τις κάλτσες μαζί και φτιάξτε ένα πολύχρωνο και μοναδικό σκοινάκι, έτοιμο για παιχνίδι. 

- Βγάλε το φιδάκι από το κουτί: Δέστε τη μια κάλτσα με την άλλη και βάλτε τις μέσα σε ένα κουτί με μια σχισμή στην κορυφή του. Τοποθετήστε την πρώτη κάλτσα έτσι ώστε να βγαίνει λίγο πάνω από την σχισμή, έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να την πιάσει και να την τραβήξει. Ζητήστε του να τραβήξει δυνατά και συνεχόμενα, μέχρι να βγει όλο το φιδάκι από το κουτί. 

- Φτιάξτε τη δική σας σαρανταποδαρούσα ή το δικό σας φιδάκι, ράβοντας τις κάλτσες μαζί. Κρεμάστε την στον τοίχο σαν διακοσμητικό και αν θέλετε, γεμίστε τις με βαμβάκι/ εφημερίδες/ όσπρια και βάλτε τους ματάκια 

- Κάντε κολλάζ με τις κάλτσες, κόβοντάς τις και κολλώντας τις όπως θέλετε πάνω σε ένα χαρτόνι. 

- Αν θέλετε το παιδί σας να αρχίσει να αποταμιεύει, κρεμάστε μια κάλτσα στον πίνακα ανακοινώσεών του και ζητήστε του να βάζει εκεί μέσα τα ψιλά που του περισσεύουν ή του δίνετε. 

- Οι χρωματιστές κάλτσες μπορούν να γίνουν ρούχα και αξεσουάρ για τις κούκλες των παιδιών σας: ζώνες, φούστες, μπλούζες και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε και να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας. 

- Βουτήξτε την κάλτσα στη μπογιά και ζωγραφίστε πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι. Τα σχέδια που θα βγουν θα είναι μοναδικά.

- “Φορέστε” τις κάλτσες στα παιδικά έπιπλα πχ στα πόδια από τις καρέκλες και τα τραπεζάκια. Αφενός θα δώσετε μια νότα χαράς και χρωμάτων στον χώρο και αφετέρου θα γλιτώσετε από τον εκνευριστικό θόρυβο που γίνεται όταν τα παιδιά σέρνουν τα έπιπλα στο πάτωμα. 

- Φτιάξτε στο παιδί σας μια υπέροχη μολυβοθήκη από παλιά βαζάκια: ντύστε το βαζάκι με την κάλτσα και δώστε μοναδικό χαρακτήρα στη μολυβοθήκη σας 

- Χρησιμοποιήστε τις κάλτσες (γεμισμένες με βαμβάκι ή ειδικό υλικό για γέμισμα κούκλας) για να φτιάξετε ένα mobile για το μωρό σας. 

- Ψάρεμα: Πάρτε ένα καλάμι που θα έχει στην άκρη του στερεωμένο έναν μαγνήτη. Γεμίστε τις κάλτσες με βαμβάκι και ένα κομματάκι σίδερο (πχ πολύ μεγάλος συνδετήρας, κρίκος από μπρελόκ) και δέστε τις, σε σχήμα ψαριών. Ρίξτε τα ψαράκια σε μια λεκάνη και προσπαθήστε να τα πιάσετε. 

Καλή διασκέδαση!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου