Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα των παιδιών

H περίληψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή των παιδιών μπορεί να μειώσει την αντικοινωνική και επιθετική τους συμπεριφορά.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς βοηθούν να μειωθεί η υπερβολική τους επιθετικότητα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περίληψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή των παιδιών μπορεί να μειώσει την αντικοινωνική και επιθετική τους συμπεριφορά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες που έλαβαν συνδυασμό γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων ανέφεραν λιγότερη επιθετικότητα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και την ομάδα που έλαβε θεραπεία μόνο.

Η Therese Richmond, του University Of Pennsylvania, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αμέσως μετά από 3 μήνες εφαρμογής της διατροφικής παρέμβασης, πλούσιας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανακάλυψε μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry, η τυχαιοποιημένη δοκιμή περιέλαβε 290 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, με ιστορικό βίας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η πρώτη έλαβε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με τη μορφή χυμού, καθώς και πολυβιταμίνες και ασβέστιο, για 3 μήνες.

Η δεύτερη ομάδα έλαβε μέρος σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία εστίασε στις σχέσεις μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, και εξάσκηση εναλλακτικών πράξεων που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.

Η τρίτη ομάδα έλαβε τα συμπληρώματα και συμμετείχε σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Η τέταρτη έλαβε πληροφορίες που στόχευαν στη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς.

Μετρήθηκαν σε δείγματα αίματος, στην έναρξη και στη λήξη του πειράματος, τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε κάθε παιδί.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου