Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών επισκέφθηκε την Αθήνα, την Ειδομένη, τη Λέσβο και τη Σάμο και μιλά για τις συνθήκες κράτησης
Η έλλειψη πληροφόρησης προς πρόσφυγες και μετανάστες σε ολόκληρη την Ελλάδα και η κράτηση ιδίως ανηλίκων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι τα δύο κυριότερα προβλήματα που εντόπισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό που επισκέφθηκε την Αθήνα, την Ειδομένη, τη Λέσβο και τη Σάμο για πέντε μέρες. «Η έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης για το ποιος κάνει τι και πότε καθώς και για το τι θα συμβεί στον καθένα πρόσφυγα προσωπικά αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα ανησυχίας» είπε ο κ. Κρεπό σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, στο τέλος της επίσκεψής του καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την πληροφόρηση των προσφύγων.
«Όσον αφορά την κράτηση, υπάρχουν αρκετά προβληματικά στοιχεία με κορυφαίο την κράτηση παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται για θέματα μετανάστευσης. Τελεία»,πρόσθεσε αναφερόμενος στα παιδιά που κρατούνται μαζί με την οικογένειά τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και που αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών κρατουμένων στα κλειστά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Ζήτησε να τους προσφερθούν εναλλακτικοί προς την κράτηση τρόποι και γενικώς να κρατούνται μόνο όσοι είναι τεκμηριωμένα επικίνδυνοι ή υπάρχει βάσιμη υποψία ότι μπορεί να διαφύγουν. Διευκρίνισε όμως ότι σε κάθε χώρα που έχει επισκεφθεί είδε παιδιά σε κράτηση.
«Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι καλές. Τα hotspots στα νησιά είναι υπερπλήρη και σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης, αυτό προκαλεί σύγχυση, απογοήτευση, περιστατικά βίας και φόβο. Είκοσι πέντε μέρες κράτησης είναι πολλές για μια γυναίκα μόνη που έχει τρία-τέσσερα ανήλικα παιδιά. Πρέπει επίσης να στηθεί ένα μηχανισμός που θα εποπτεύει ειδικά τα κέντρα αυτά».
Ο κ. Κρεπό κάλεσε τη ΕΕ να μη δίνει τα χρήματα μόνο σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς αλλά και στο ελληνικό κράτος. «Αν η ΕΕ επιθυμεί η Ελλάδα να κρατήσει πρόσφυγες, πρέπει να ενισχύσει το ελληνικό κράτος ώστε να τους παρέχει υπηρεσίες παιδείας, υγείας κλπ». Επέκρινε δριμύτατα την ΕΕ για έλλειψη οράματος για το προσφυγικό. «Η ΕΕ δεν έχει μακροχρόνια, 20-30 ετών, μεταναστευτική πολιτική αλλά αντιδρά ad hoc στις προσφυγικές ροές». Έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία _ που πλέον ονομάζεται επισήμως δήλωση _ ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου η οποία άλλαξε τελείως τον σχεδιασμό που η ίδια η ΕΕ είχε επιβάλει στην Ελλάδα.
Στα θετικά ο κ. Κρεπό συμπεριέλαβε την καλή λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής καθώς και την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που έχουν επιδείξει οι τοπικές αρχές και οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου