Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

UNICEF: Όλο και περισσότερα παιδιά «χρησιμοποιούνται» από την Μπόκο Χαράμ

Ο αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρα η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δεκαπλασιάστηκε το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τέσσερα παιδιά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις καμικάζι το 2014, ο αριθμός τους έφθασε τα 44 το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Unicef, η οποία συνέλεξε στοιχεία από τη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα όπου δρα η οργάνωση η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από αυτά είναι κορίτσια, σημειώνει η Unicef στην έκθεσή της που τιτλοφορείται "Πέρα από το Τσιμπόκ" ("Beyond Chibok"), σχεδόν δύο χρόνια μετά την απαγωγή 276 μαθητριών λυκείου στο Τσιμπόκ (βορειοανατολική Νιγηρία) από την Μπόκο Χαράμ, που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο.

«Ας είμαστε σαφείς: τα παιδιά αυτά είναι τα θύματα και όχι οι δράστες», λέει ο Μανουέλ Φοντέν, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και τη κεντρική Αφρική.

«Η παραπλάνηση των παιδιών και ο εξαναγκασμός τους να διαπράξουν θανάσιμες πράξεις είναι μία από τις πιο φρικτές πλευρές της βίας στη Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες», προσθέτει.

Από τον Ιανουάριο του 2014, το βόρειο Καμερούν, που αποτελούσε συχνά στόχο της Μπόκο Χαράμ, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας από παιδιά (21) και ακολουθεί η Νιγηρία (17) και το Τσαντ (2).

Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί «ένα κλίμα φόβου και υποψίας το οποίο έχει καταστρεπτικές συνέπειες» για τα παιδιά, ιδίως για εκείνα που απελευθερώθηκαν αφού είχαν αιχμαλωτιστεί από ένοπλες ομάδες, οι οποίες θεωρούνται στο εξής απειλή για τις κοινότητές τους, υπογραμμίζει η Unicef.

Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αναγκαστικούς γάμους ή ως συνέπεια της σεξουαλικής βίας «αντιμετωπίζουν επίσης τον στιγματισμό και τις διακρίσεις» στα χωριά τους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

Η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση, η οποία υπέστη σημαντικές ήττες τους τελευταίους μήνες έπειτα από επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων χωρών της περιοχής, πολλαπλασίασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας συχνά γυναίκες και κορίτσια ως καμικάζι προκειμένου να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Πέρυσι, οι επιθέσεις αυτές, που μέχρι τότε πραγματοποιούνταν κυρίως γύρω από τα προπύργια της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, επεκτάθηκαν στις γειτονικές χώρες και ειδικά στο Καμερούν.

Σύμφωνα με τη Unicef, 89 επιθέσεις καμικάζι πραγματοποιήθηκαν στη Νιγηρία, 39 στο Καμερούν, 16 στο Τσαντ και 7 στον Νίγηρα.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου