Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Όταν τα παιδιά δέχονται bulling για το βάρος τους

Το bullying είναι μια μη θεληματική, επιθετική, δυναμική ψυχαναγκαστική ,απειλητική συμπεριφορά που σχετίζεται με άτομα προσχολικής ,σχολικής και εφηβικής ηλικίας. 

Το bullying δεν είναι μια κατάσταση που υπάρχει φυσιολογικά στη ανάπτυξης ενός παιδιού. Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούνται από άτομα της ίδιας ή και μεγαλύτερης ηλικίας και συνήθως είναι επαναλαμβανόμενες και πολλές φορές επικίνδυνες .

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 86% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί έστω και μια φορά bulling στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά είδη bullying ένα από αυτά που συμβαίνει και σε μικρές ηλικίες αλλά και σε με πιο μεγάλα παιδιά είναι και το bulling που δέχονται τα παιδιά για το βάρος τους. Το bullying που έχει σχέση με το βάρος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως. Είναι ένας από τους πρώτους και κυριότερους λόγους που ένα άτομο κάνει bulling σε έναν άλλον και δεν είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί όταν το δεύτερο άτομο κάνει δίαιτα και χάσει βάρος. 

Το bullying που έχει σχέση με τα κιλά είναι απλά ένας από τους πολλούς λόγους που ένα παιδί μπαίνει στο στόχαστρο να γίνει περίγελος για την εμφάνισή του. Συνήθως τέτοιου είδους περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε κυρίως στο στάδιο που το παιδί μεταπηδάει από την παιδική ηλικία στην εφηβική ηλικία. Το συγκεκριμένο είδος bulling επειδή έχει να κάνει με τα παραπάνω κιλά (παχυσαρκία ή υπέρβαρο παιδί) μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο αίσθημα ότι είναι αναγκαίο να χάσει γρήγορα, άμεσα και με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, βάρος και αυτό με την σειρά του να οδηγήσει σε άλλες διαταραχές όπως στη βουλιμία και την νευρική ανορεξία.

Το Bullying μπορεί να είναι :
Προσβλητικό
Εκμεταλλεύσιμο
Απειλητικό 
Υποτιμητικό

Εάν το παιδί σας γυρίζει σπίτι και σχολιάζει για τον εαυτό του ότι είναι παχουλός ή άλλες τέτοιες εκφράσεις τέτοιες που δείχνουν ότι έχει αρνητική εικόνα για το ίδιο του/της το σώμα τότε εξετάστε το ενδεχόμενο μήπως δέχεται άσχημα σχόλια για το σώμα του/της από τους συμμαθητές του/της και δράστε με το σωστό τρόπο. Έχει αποδειχθεί ότι υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανά θύματα bulling σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους σε ηλικίες 6-11 χρονών.

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα bullying το καλύτερο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια σχέση μαζί του η οποία προωθεί την επικοινωνία και τη συζήτηση. Εάν το παιδί γνωρίζει ότι θα έρθει σας εσάς όταν νιώθει άβολα ή πίεση ή κίνδυνο σε οτιδήποτε καλό ή κακό και ότι θα έχετε την υπομονή να το ακούσετε και να του προσφέρετε την υποστήριξη σας και την καθοδήγηση σας τότε είναι πιο πιθανό έτσι να πάρετε κάποια μηνύματα για το ότι κάτι συμβαίνει. Όσο περισσότερο ξέρετε το παιδί σας και τους φίλους του τότε πιο γρήγορα θα καταλάβετε για το αν συμβαίνει κάτι. 

Εάν είστε γονιός από ένα παιδί που έχει υποστεί bulling είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για σημάδια που δείχνουν ότι έχει υποστεί bulling και να κατανοήσετε τρόπους για να το βοηθήσετε. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί σας δεν πρόκειται να σας πει αμέσως τι συμβαίνει. Τα μικρότερα ίσως παιδιά είναι πιο πιθανών να το πουν αμέσως στους γονείς αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν ότι το να πουν κάτι τέτοιο σε έναν γονιό δεν θα έχει κανένα νόημα:
Νιώθουν ντροπή
Νιώθουν φόβο και υποτίμηση να πουν σε κάποιον για το πρόβλημα του.
Νιώθουν ότι κανένας δεν μπορεί να τον βοηθήσει.
Νιώθουν τύψεις

Το παιδί σας μπορεί να μην σας πει ευθύς ότι δέχεται πειράγματα στο σχολείο αλλά μπορεί να σας δώσει κάποια σημάδια όπως:
Δείχνει ξαφνική άρνηση να πάει στο σχολείο.
Η πρόοδος του στο σχολείο έχει μειωθεί ξαφνικά. 
Απέχει από κοινωνικές ή από οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Κάνει πράγματα που δεν είναι στο χαρακτήρα του 
Είναι ασυνήθιστα αντιδραστικό
Εμφανίζει ξαφνικά πόνους στο στομάχι, πονοκεφάλους, κρίσεις πανικού ή αϋπνίες 

Το παιδί μου δέχεται bulling τι να κάνω;
Υπάρχουν πολύ τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βοηθήσετε όταν ένα παιδί δέχεται bulling για το βάρος του. Εστιάστε και βγάλτε στην επιφάνεια τα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας και διαβεβαιώστε το ότι πάνω από όλα πρέπει να αγαπάει το σώμα του όπως και αν αυτό είναι. Αφιερώστε χρόνο. Και φυσικά θα πρέπει να διαβεβαιώσετε ότι θα πρέπει να νιώθει αγάπη πάνω από όλα για το δικό της/του σώμα.
Αρχικά η δράση σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλης την οικογένειας και ίσως έτσι είναι και μια ευκαιρία για να ακολουθήσετε όλη μαζί έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. 
Αρχικά καλό είναι να μιλήσετε με κάποιο ειδικό όπως ψυχολόγο .Πάνω από όλα πρέπει με την συμπεριφορά μας να κάνουμε να νιώσουμε το παιδί ηρεμία, άνεση και κυρίως να το κάνουμε να νιώσει αγάπη και ότι το στηρίζουμε στην προσπάθεια του να αντιμετώπιση αυτήν τη δύσκολη κατάσταση με τους συνομηλίκους του αλλά και με το ίδιο του σώμα . Όσο αφορά την ψυχολογική του κατάσταση ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες εκφράσεις που θα τον κάνουν να νιώσει καλύτερα είναι οι παρακάτω ωστόσο κρίνεται αναγκαίο να απευθύνεται σε κάποιο ειδικό για καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινόμενου. 

Διαβεβαιώστε του ότι το αγαπάτε ότι είναι ένα όμορφο κορίτσι ή αγόρι και θα προσπαθήσετε μαζί για το δικό της καλό! Εξηγήστε στο παιδί το πείραγμα και το bulling είναι πάντα κατακριτέα φαινόμενα. Ρωτήστε το εάν θα ήθελε να μιλήσει με το δάσκαλο ή με κάποιο ειδικό για το θέμα αυτό και πείτε του ότι είναι πάντα λάθος να κοροϊδεύεις κάποιον για την εμφάνιση του και πρέπει να του τονίσετε ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Ξεκινήστε μαζί του μια συζήτηση για το πώς αισθάνεται όταν το πειράζουν για το σώμα του, πάντα με διακριτικό και πολύ προσεκτικές λέξεις που δεν θα το κάνουν να νιώσει άβολα. Εάν στη συζήτηση φτάσετε στο σημείο να εκφράζει το ίδιο ότι θέλει να χάσει βάρος, τονίστε περισσότερο ότι περισσότερη σημασία έχει να είναι υγιής. Ζητήστε την βοήθεια του διαιτολόγου για να συμβουλέψει σωστά το παιδί σας για ένα υγιεινό τρόπο μείωσης τους βάρους του. 

Τονίστε επίσης ότι ο υγιεινό τρόπος διατροφής θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλη την οικογένεια να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να νιώσουν όλοι καλύτερα. Δώστε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό ρόλο της διατροφής σε αυτήν του τη προσπάθεια. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πόσο ζυγίζει αλλά πώς θα είναι ο οργανισμός τους υγιείς. Διαβάστε μαζί βιβλία ή παραμύθια διατροφής , ανάλογα με την ηλικία του και προγραμματίστε μαζί την καθημερινή σας δραστηριότητα σας.
Είναι σημαντικό η όλη προσπάθεια να περιλαμβάνει όλη την οικογένεια είτε τα άλλα μέλη έχουν πρόβλημα βάρους είτε όχι, με σκοπό το παιδί που έχει πρόβλημα βάρους να μην νιώθει απομονωμένο. Προσπαθήστε κάθε εβδομάδα να συγκεντρώνεστε σαν οικογένεια και να ανανεώνετε τους στόχους σας ή να προτείνεται και διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Ξεκινήστε με κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις :
Προσπαθήστε να μην έχετε το φαγητό-γλυκό ως τιμωρία ή ως επιβράβευση
Να έχετε τη σαλάτα σε κάθε γεύμα
Βάλτε στη ζωή του παιδιού την φυσική δραστηριότητα είτε μέσω ενός αθλήματος είτε μιας απλής καθημερινής βόλτας
Προσπαθήστε να τρώει 2-3 φρούτα την ημέρα 
Μειώστε το φαγητό απέξω σε μία φορά την εβδομάδα ή και καθόλου.
Το Bullying δεν είναι κάτι που ΔΕΝ θα πρέπει να το ανεχτεί ο οποιοσδήποτε και το παιδί σας πρέπει να το καταλάβει καλά αυτό είτε έχει παραπάνω κιλά είτε λιγότερα είτε είναι κοντό είτε πολύ ψηλό είτε ανοιχτόχρωμο είτε πιο σκουρόχρωμο!! 

Κουλούλα Ι. Βασιλική 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc 
Εξειδίκευση στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, 
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα Ασφάλεια Τροφίμων

Μονάδα αποκατάστασης ‘Physiatriki’ www.physiatriki.gr
23ης Οκτωβρίου 15, Τ.2410617090 Κ.6973303868, email:koyloyla@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου