Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ερρίκος – Ο τετράποδος «υπάλληλος» της Σχολής Τυφλών Λευκωσίας

Ήταν πέρσι ένα σκυλί αφημένο στο καταφύγιο Άργος σήμερα είναι ο καλύτερος φίλος μικρών και μεγάλων στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία. Η παρουσία του εκεί δεν είναι τυχαία. Πριν ένα χρόνο περίπου, η διευθύντρια της Σχολής, Λάγια Καρπασίτη, θέλοντας να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των παιδιών της Σχολής ανέθεσε στην εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία-Χριστίνα Πατάλα την αναζήτηση και εκπαίδευση του ιδανικού σκύλου. «Ο θεσμός των θεραπευτικών ζώων δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον τόπο μας» αναφέρει στον reporter.com.cy η κα Καρπασίτη. «Πίστευα όμως ότι η επαφή με τον κατάλληλο σκύλο θα είχε θετική επίδραση στα παιδιά μας και όντως. Ο Ερρίκος είναι από το περασμένο φθινόπωρο καθημερινά μαζί μας, εκτός όταν έχει εκπαίδευση».


Από αδέσποτο σε σταρ των παιδιών

Η επιλογή του Ερρίκου έγινε με πολύ προσοχή. Η Μαρία-Χριστίνα Πατάλα από το Dog Coach στη Λευκωσία, τον επέλεξε ανάμεσα σε πολλά άλλα σκυλιά από το καταφύγιο Άργος. Ποια κριτήρια τον έκαναν να ξεχωρίσει; Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια έπρεπε να έχει το επιθυμητό μέγεθος, αγάπη για τους ανθρώπους, καλό χαρακτήρα και να είναι κοντότριχο. Ο Ερρίκος ήταν 4-5 μηνών κατά την ημέρα της επιλογής του και πριν συστηθεί στην νέα του «οικογένεια» πέρασε αρχικά από 5μηνη εκπαίδευση.

Τα σκυλιά θεραπείας υποβάλλονται πέρα από την βασική εκπαίδευση και σε μερικά τεστ. Έτσι κι ο Ερρίκος. Όπως μας εξηγεί η Μαρία-Χριστίνα ήταν σημαντικό για αυτό το σκυλί, η έντονη κοινωνικοποίηση με ανθρώπους, ζώα, αντικείμενα, ποικιλία ήχων και άλλα. «Επίσης ως σκύλος θεραπείας εκπαιδεύτηκε να είναι ήρεμος και ανεκτικός σε "έντονες" καταστάσεις ή χειρισμό καθώς τα παιδιά που βοηθάει έχουν πολλαπλές αναπηρίες. Έχει μάθει να μένει ακίνητος και να δέχεται το άγγιγμα βοηθώντας τα παιδιά να νιώσουν ηρεμία, να χαλαρώσουν και να ξεκινήσουν να έχουν επαφή και επικοινωνία». Πρέπει άλλωστε να δείχνει κατανόηση όταν ένα άτομο με προβλήματα όρασης τον αγγίξει κατά λάθος με το μπαστούνι του ή τον πατήσει. Η εκπαίδευση του, η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνο με μεθόδους θετικής εκπαίδευσης, είναι συνεχής γι αυτό και κάποτε παίρνει «απουσίες» από την «εργασία» του. Ο Ερρίκος είναι σήμερα ο πιο αγαπητός «υπάλληλος» της Σχολής Τυφλών και βοηθά καθημερινά μικρούς και μεγάλους να χαλαρώσουν, να επικοινωνήσουν πιο εύκολα, να περάσουν ευχάριστα.



Σκύλοι οδηγοί
Υπάρχουν άτομα με προβλήματα όρασης που θα ήθελαν να έχουν την βοήθεια ενός σκύλου οδηγού μας αναφέρει η κα Καρπασίτη. Θα ήθελαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης και να βγαίνουν από το σπίτι τους αλλά αυτά θεωρείται στην Κύπρο σχεδόν ανέφικτο. Αυτό το οφείλεται κυρίως στην νοοτροπία μας τονίζει η κα Καρπασίτη. Άτομα με σκυλιά θεραπείας δεν μπορούν να μπουν σε ταξί, εστιατόρια και γενικά δεν υπάρχει προσβασιμότητα για αυτά. Είναι όμως ένα θέμα που θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να απασχολήσει την πολιτεία.

Αμάντα Αγκαστινιώτου
Πηγή: Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου