Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Το ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης στηρίζει τα παιδιά που αγαπούν τη μουσική

«Μέσα σε αυτή τη βάρκα είμαι μοναχή και έχω συντροφιά μου κάτασπρο πουλί». Τους παραπάνω στίχους του Μάνου Χατζιδάκι ακούω από τις μελωδικές φωνές τριάντα παιδιών. «Ντρέπομαι να τραγουδώ μόνη, αλλά καθώς είμαστε όλοι μαζί, νιώθω άνετα», εκμυστηρεύεται η Νεφέλη, μία εκ των 30 «Μικρών Μουσικών», του προγράμματος που σχεδίασε πριν από τρία χρόνια το Ωδείο Αθηνών και το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης που ανανεώνει τη χρηματοδότηση. Το κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο, των παιδιών δεν είναι επ’ ουδενί η συστολή, αλλά η αγάπη για τη μουσική και η προσήλωση στον στόχο. Κάποιες πάλι φορές αχνοφαίνεται η περηφάνια τους για όσα έχουν ήδη καταφέρει. «Μελετώ μισή ώρα, μετά κάνω διάλειμμα και συνεχίζω για άλλη μισή», αποκαλύπτει η Νάνσυ, που έχει κερδίσει δύο συναπτά έτη βραβείο στην κιθάρα. «Οσοι παίζουμε άρπα, πρέπει να προσέχουμε μην τραυματιστούν τα δάκτυλά μας», εξηγεί η Ισμήνη, που παραδέχεται ότι διάλεξε το μουσικό όργανο «λιγάκι τυχαία». Ο Χένρυ επέλεξε ντραμς, ο Ιάσονας τσέλο και η Ελένη τρομπόνι, «επηρεασμένη από την ταινία για τη ζωή του Γκλεν Μίλερ».

Παρά το νεαρό της ηλικίας τους –το μικρότερο είναι μόλις έξι χρόνων– αφιερώνουν έξι και πλέον ώρες στο Ωδείο και άλλες τόσες σπίτι για μελέτη του οργάνου και της θεωρίας. Φθάνουν στην οδό Ρηγίλλης από την Κυψέλη, το Μοσχάτο, τον Πειραιά και τη... Βουλιαγμένη, ενώ τα περισσότερα κάνουν παράλληλα και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες – μπαλέτο, ρυθμική, θαλάσσιο σκι, μπάσκετ. Τα μουσικά τους ερεθίσματα προέρχονται περισσότερο από την οικογένεια, αφού μερικά αν και τελειώνουν το Δημοτικό, δεν έχουν ποτέ διδαχθεί στο σχολείο μουσική. «Η μαμά μου έμαθε από το Ιντερνετ για το πρόγραμμα», περιγράφει στην «Κ» ο Γιώργος, δεινός πιανίστας, που μιλάει ταυτόχρονα ρωσικά και ουκρανικά. Μια φορά την εβδομάδα έχουν επιπλέον δίωρη πρόβα της χορωδίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει πολλές φιλίες. «Η χορωδία και η μουσική δωματίου αναπτύσσουν το αίσθημα ευθύνης και την κουλτούρα της συνεργασίας στα παιδιά», σημειώνει η καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Καλλιόπη Γερμανού. «Πρόκειται για μια επίλεκτη ομάδα που ανεβάζει καθημερινά τον πήχυ για όλους τους μαθητές του ωδείου».

Προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» πρέπει να πληροί κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, που να αποδεικνύουν ότι οι γονείς δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος των σπουδών (140 ευρώ μηνιαίως), και να περάσει επιτυχώς την ακρόαση. «Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι το οικονομικό να μη σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση μουσικής παιδείας από μαθητές με κλίση στη μουσική», τονίζει εκ μέρους του Ιδρύματος ο κ. Ράλλης Κιράνης, «έτσι έχουμε δημιουργήσει ένα ταμείο υποτροφιών, στο οποίο μπορεί να συμβάλει εξίσου όποιος επιθυμεί». Από τις αρχές του 2016 το πρόγραμμα υποστηρίζει και η Alpha Bank.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου