Πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετές από τις ενδεικνυόμενες τροφές, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη, ανακοίνωσε η UNICEF.
Τα μισά από τα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών, ιδιαίτερα, δεν λαμβάνουν τροφή αρκετά συχνά, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στερούν από τα παιδιά αυτών των ηλικιών βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που αναπτύσσονται τα χρειάζονται περισσότερο, τονίζει ο οργανισμός.
Ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες, πάρα πολλά βρέφη και μικρά παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις, αποκάλυψε η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου.
«Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ακόμα τόσα πολλά παιδιά, το 2016, που να μην λαμβάνουν αρκετή τροφή για υγιή ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε η Φρανς Μπεγκίν, ανώτατη σύμβουλος διατροφής της UNICEF στη Νέα Υόρκη, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
«Τα πρώτα δύο χρόνια ζωής (...) παρέχουν παράθυρο ευκαιριών που δεν θέλεις να χάσεις», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation, το ίδρυμα που σχετίζεται με το πρακτορείο Reuters.
Τροφές άχρηστες από διατροφική άποψη
Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές τον χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή, αναφέρει ο οργανισμός.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.
Αλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στερεές τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών.
Τροφές άχρηστες από διατροφική άποψη, με υψηλό δείκτη λίπους, ζάχαρης και αλατιού αλλά χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη διατροφή των παιδιών, και σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες ομοίως, τόνισε η Μπεγκίν.
Ερευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, την Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθυγιεινά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές, Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται ευρέως από εταιρείες σε πολλές χώρες, και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι ζημιώνουν την υγεία των παιδιών τους, πρόσθεσε.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ήδη τα παιδιά δεν έχουν αρκετά ιχνοστοιχεία στη δίαιτά τους για να μεγαλώσουν ικανοποιητικά, οπότε εάν αντικαταστήσεις τα σωστά φαγητά (που τρώνε) με τροφές που παρέχουν μόνο λίπη και ζάχαρη (...) δεν δίνεις καμία ευκαιρία στο παιδί», κατέληξε η Μπεγκίν.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου