Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

«Μας φαίνεται παράξενο ότι γονείς σκέφτονται έτσι για άλλα παιδιά»

Νέες αντιδράσεις προκαλούνται στην προσπάθεια εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, αυτήν τη φορά στη Λέρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΕΠΑΛ Λέρου παρουσία του προϊσταμένου Εκπαίδευσης Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη, του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια και εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του νησιού. Ο κ. Καραγιάννης ζήτησε τη γνώμη των παρευρισκομένων σχετικά με την παρακολούθηση από τα προσφυγόπουλα μαθημάτων τις απογευματινές ώρες στα σχολεία του νησιού. Οπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, οι εκπρόσωποι πολλών συλλόγων γονέων (όχι όλων) ήταν αντίθετοι στην απογευματινή φιλοξενία των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Παρόμοια άποψη φέρεται να υποστήριξε και ο δήμαρχος Λέρου, προτείνοντας τη δημιουργία σχολείου εντός του κέντρου υποδοχής. Πάντως, σε ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Αγ. Μαρίνας και Λακκίου σημειώνεται πως «οι σύλλογοί μας δεν έλαβαν καμία απόφαση και δεν συμφώνησαν/διαφώνησαν σε κανένα σημείο, καθώς επρόκειτο για μία συνάντηση ενημερωτική». Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι ξεκαθαρίζουν πως θα καθορίσουν τη στάση τους ύστερα από γενική συνέλευση.

Την ίδια ώρα, από την Αθήνα έρχονται μηνύματα που δείχνουν δυνατότητες ένταξης των παιδιών των προσφύγων στη σχολική ζωή. Σύμφωνα με στοιχεία συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλοι) του κέντρου της Αθήνας, περίπου 300-400 προσφυγόπουλα παρακολουθούν πρωινές τάξεις σε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα παιδιά, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, αγκαλιάστηκαν από τη σχολική κοινότητα και ειδικά τους συμμαθητές τους, ενώ και τα ίδια δείχνουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Σε αυτό το πνεύμα είναι η επιστολή των μαθητών της έκτης τάξης του 106ου Δημοτικού Σχολείου (βρίσκεται στο Γουδί), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Τον τελευταίο καιρό ακούμε από κάποιους γονείς και μεγάλους στην Ελλάδα να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Εμάς όμως μας ρώτησε κανείς; Είναι παιδιά που έχουν έρθει από χώρες που γνώρισαν τον πόλεμο, πέρασαν πολλά μέχρι να έρθουν εδώ τραυματισμένα και άρρωστα, ενώ πολλά απ’ αυτά έχασαν τη ζωή τους. Τώρα ζούνε σε οικόπεδα τριγυρισμένα από σύρμα χωρίς να τρέφονται καλά. Δεν φτάνει μόνο αυτό, τώρα δεν τους θέλουν και στα σχολεία», αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Μας φαίνεται παράξενο και μας προκαλεί έκπληξη και απογοήτευση ότι γονείς σκέφτονται έτσι για κάποια άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να ήταν και δικά τους και δεν τα δέχονται με οποιαδήποτε προϋπόθεση».

Σε καταγγελία για αναίτια προσαγωγή και κακομεταχείριση πέντε παιδιών προσφύγων 12-14 ετών και δύο νέων 20-22 ετών την Τρίτη το μεσημέρι από αστυνομικούς του Α.Τ. Ομονοίας προχώρησαν οι γονείς των παιδιών και οι δικηγόροι τους. Καταγγέλλεται πως τα προσφυγόπουλα κρατήθηκαν για πολλές ώρες στο τμήμα για απλή εξακρίβωση στοιχείων, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι γονείς υπέβαλαν μήνυση. Οι επτά πρόσφυγες αποτελούσαν θεατρική ομάδα που πήγαινε για πρόβα. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως θα διεξάγει ΕΔΕ, ενώ οι αστυνομικοί αρνούνται τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου