Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Το CineDoc ξεκινά με την ιστορία πέντε παιδιών προσφύγων και τη προσπάθειά τους να χτίσουν μια νέα ζωή

Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World. Σε σκηνοθεσία τουAndreas Koefoed, η ταινία είναι μια απεικόνιση της καθημερινότητας πέντε παιδιών προσφύγων σε ένα σχολείο του Ερυθρού Σταυρού της Δανίας.


Τα παιδιά, ο Magomed, ο Sehmuz, η Heda, η Amel και ο Ali έχουν διαφορετικές εθνικότητες και παρελθόντα, αλλά έχουν όλοι εγκαταλείψει τα σπίτια τους με τις οικογένειές τους, με την ελπίδα να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στη Δανία.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λίγοι καταφέρνουν να πάρουν άδεια παραμονής στη Δανία, και να φύγουν από τα κέντρα ασύλου για να ενσωματοθούν στη δανέζικη κοινωνία. Οι υπόλοιποι είτε απορρίπτονται και στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους είτε καταλήγουν να κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Η ταινία ακολουθεί ακολουθεί τα παιδιά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Είναι δύσκολο να δημιουργήσουν δεσμούς και φιλίες, και υπάρχει συχνά μια ένταση μεταξύ των παιδιών, καθώς καταπολεμάνε εσωτερικές μάχες με τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος τους. Ακολουθούμε την προσπάθειά τους να μάθουν μια νέα γλώσσα, να δημιουργήσουν φιλίες και να προετοιμαστούν για ένα νέο σπίτι στη Δανία.

Η δασκάλα τους η Dorte είναι ένα από τα άτομα που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφαλείας γύρω από τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο σχολείο ασύλου. Με την αληθινή αφοσίωση και ενσυναίσθηση της, η Dorte καταφέρνει να πλησιάσει τα παιδιά, παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές προκλήσεις τους. Η Dorte αγωνίζεται να φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο χαρακτήρα των παιδιών, ώστε να τα βοηθήσει να δημιουργήσουν μια νέα θέση στον κόσμο, όπου θα μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.


Σκηνοθετική Προσέγγιση

O Andreas Koefoed είπε σχετικά με την ταινία του:

«Στο δημόσιο διάλογο οι άνθρωποι που κινούνται στα όρια της νομιμότητας συχνά μειώνονται σε αριθμούς ή στερεότυπα. Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, οι οποίοι τυχαίνουν να είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος μου για την αφήγηση αυτής της ιστορίας: θέλω να πω την ιστορία των παιδιών προσφύγων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συχνά τους ίδιους καθημερινούς προβληματισμούς, τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια συναισθήματα όπως κάθε άλλο παιδί, εκτός από το γεγονός ότι έχουν βιώσει μια ζωή με διάφορες φρικαλεότητες πολύ κοντά στο σπίτι.

Η επιθυμία μου ήταν να διερευνήσω πώς τα παιδιά προσαρμόζονται σε έναν καινούργιο τόπο, καθώς και πώς τα βγάζουν πέρα ​​με ένα ασαφές μέλλον και ένα ταραχώδες παρελθόν. Ήθελα να διερευνήσω πώς είναι να χάνεις το σπίτι σου και να πρέπει να βρεις ένα καινούργιο.

Η ελπίδα μου είναι ότι η ταινία μπορεί να παρέχει μια καλύτερη κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι ένα παιδί πρόσφυγας στη Δανία - όπως ακριβώς ανακάλυψα πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να είναι σε θέση να πηγαίνουν σχολείο σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον. Η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας, όταν ένα παιδί χρειάζεται να φτιάξει ένα νέο σπίτι στον κόσμο».

Live Εκδήλωση του Moving Docs

Το Αt Home in the World θα προβληθεί ταυτόχρονα σε 5 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία), σε συνεργασία με το Moving Docs.

Το Moving Docs ιδρύθηκε το 2015 και επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe ΕΕ.

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καθηγητές πρόσφυγες από το Hope School του κέντρου φιλοξενίας Σκαραμαγκά και εθελοντές από το Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, εκπρόσωπο της UNICEF και θα τη συντονίσει ο δημοσιογράφος Patrick Strickland από το Al Jazeera English.

H συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, με την υποστήριξη της ιστοσελίδας blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη, σε θεατές σε όλη την Ευρώπη μέσω του Facebook Live.

Καμπάνια Συγκέντρωσης Χρημάτων #HopeSchool

Περισσότερα από 20% των παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και πολλά δεν μπορούν καν να κρατήσουν μολύβι, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Ως μέρος της εκστρατείας του για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα παιδιά πρόσφυγες, το Moving Docs μόλις ξεκίνησε μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για να υποστηρίξει τους δασκάλους πρόσφυγες και τα παιδιά πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενείας του Σκαραμαγκά και Ελαιώνα στην Αθήνα.

CineDoc

Από το 2009, το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Βόλου. Οι πρoβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Η ταινία At Home in the World επαναπροβάλλεται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός.


INFO
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19.30
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.
Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι στα αγγλικά.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου