Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της παχυσαρκίας

Η ύπαρξη σταθερής οικογένειας και η καλή σχέση με τους γονείς κάνει πιο πιθανή την ανάπτυξη υγιών συνηθειών στους νέους, που μπορεί ενδεχομένως να τους προστατεύσουν από την παχυσαρκία, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι πατέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί όσον αφορά τη βοήθεια που δίνουν ώστε οι γιοί τους να αναπτύξουν συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν υγιές βάρος.

Η ερευνήτρια Jess Haines, του University of Guelph στο Οντάριο, δήλωσε ότι υψηλό επίπεδο δυσλειτουργίας στην οικογένεια μπορεί ενδεχομένως να παρεμβληθεί με την ανάπτυξη υγιών συμπεριφορών λόγω της περιορισμένης ικανότητας των οικογενειών να αναπτύξουν ρουτίνες που συνδέονται με τη διατροφή, τον ύπνο ή τις δραστηριότητες-κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές επισκόπησαν πληροφορίες για 3.700 κόρες και 2.600 γιους, ηλικίας 14 έως 24 ετών στις ΗΠΑ.
Περίπου το 80% ανέφερε ότι είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 60% από τις κόρες και το 50% από τους γιους δήλωσε ότι είχε καλή σχέση με τους γονείς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά με σταθερές οικογένειες και ισχυρές σχέσεις με τους γονείς ήταν πιο πιθανό να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι και να κοιμούνται επαρκώς.
Οι κόρες σε αυτές τις οικογένειες κατανάλωσαν λιγότερο πρόχειρο φαγητό και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Μεταξύ των γιών, όσοι είχαν στενή σχέση με τον πατέρα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Φαίνεται πως η σχέση πατέρα- γιου έχει ισχυρότερη επίδραση στους γιους από ότι η σχέση μητέρας- κόρης στις νέες γυναίκες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της συμπεριφοράς της οικογένειας και των σχέσεων στην υγεία των νέων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου