Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Λαχανικά και παιδιά: πώς να τα αγαπήσουν

Είναι σημαντικά για την υγεία τους. Και όμως δεν τους αρέσουν. Εμείς σας δείχνουμε τον τρόπο ώστε να εντάξετε τα «πράσινα» στη διατροφή τους.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατροφή του παιδιού, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, Α Β6, Κ, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, συστήνεται όπως τα παιδιά καταναλώνουν από το πρώτο έτος της ζωής τους τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών καθημερινά, έως και τρεις-τέσσερις μερίδες καθημερινά κατά την εφηβεία.

1.Επαναλαμβανόμενη έκθεση: Εκθέστε το παιδί σε τρόφιμα που αποφεύγει. Δεδομένα αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δέκα επαναλαμβανόμενες εκθέσεις του παιδιού σε ένα τρόφιμο ώστε στο τέλος να το δοκιμάσει και μετά να το καταναλώσει. Μπορείτε να βάζετε κάθε φορά στο πιάτο του παιδιού σας λαχανικά μαζί με το φαγητό του, χωρίς όμως να το πιέζετε αναγκαστικά να τα φάει. Με αυτό τον τρόπο, θα συνδυάσει στο μυαλό του ότι τα λαχανικά αποτελούν μέρος του καθημερινού γεύματος και σταδιακά θα τα δοκιμάσει και θα τα αγαπήσει. Κάθε φορά χρησιμοποιήστε διαφορετικά.

2.Γίνε πρότυπο: Βάλτε πάντα στο τραπέζι ένα μεγάλο μπολ με σαλάτα και βάλτε όλοι επιδεικτικά στο πιάτο σας την ώρα του γεύματος. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα μιμητικά, μόνο και μόνο βλέποντάς σας να τα καταναλώνετε, είναι σημαντικό.

3.Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος π.χ. προσθέστε λαχανικά σε φαγητά που αρέσουν στα παιδιά σας π.χ. τριμμένο καρότο, μανιταράκια, κολοκύθι, ντομάτα στα μπιφτέκια ή στη σάλτσα μακαρονιών, φτιάξτε σπιτική πίτσα λαχανικών, χυμούς ή σμούθις λαχανικών, παρασκευάστε κάποιο ντιπ με βάση το γιαούρτι ή το τυρί ή cottage cheese και συνοδεύστε το με πολύχρωμα στικς λαχανικών π.χ. αγγουράκι, καρότο, σέλινο.

4.Στολίστε το πιάτο του παιδιού με λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, φτιάξτε σχήματα, σχέδια (π.χ. ένα σπιτάκι, πρόσωπο) και ενθαρρύνεται το παιδί να «παίξει» μαζί τους.

Μια μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με περίπου 150-200 γρ. ωμά η μαγειρεμένα λαχανικά, π.χ. ένα φλ. μαγειρεμένα ή ψιλοκομμένα λαχανικά, δύο φλ. ωμά, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, ένα μέτριο αγγουράκι, μια μεγάλη ντομάτα!

Συνταγές
Carrot Orange Smoothie
1 καρότο καθαρισμένο
1 πορτοκάλι καθαρισμένο
1 μέτρια μπανάνα κομμένη
1 φλιτζάνι πάγο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

Μπιφτέκια βρώμης με τριμμένο καρότο
1κιλό κιμά κοτόπουλο ή χοιρινό
¾ φλιτζανιού βρώμη
Μαϊντανό, ξηρό δυόσμο, βασιλικό, ανάμικτα μπαχαρικά
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένο κρεμμύδι καρότο, φρέσκια ντομάτα
1 ΚΣ ελαιόλαδο

Πηγή: mustonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου