Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ορθοπεταλιές #145 - Μαθαίνοντας ποδήλατο με την Πέππα

- Πέππα: μπαμπά δεν θέλω πια τις βοηθητικές
-Μπαμπάς γουρουνάκι: Νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις;
-Πέππα: Ναι
-Μπαμπάς γουρουνάκι:Ωραία ας τις βγάλουμε
Η Πέππα προσπαθεί να κάνει ποδήλατο αλλά με την πρώτη χάνει την ισορροπία της και πέφτει…
Ο μπαμπάς γουρουνάκι τη βοηθάει και μετά από λίγα λεπτά, αυτό ήταν! Η Πέππα μπορεί να κάνει ποδήλατο εντελώς μόνη της χωρίς βοηθητικές, χωρίς να την κρατάει κάποιος.

Τα παραπάνω εκτυλίσσονται σ’ ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «Πέππα το γουρουνάκι» (Peppa the pig), στο οποίο η Πέπα μαθαίνει ποδήλατο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικνύει πως τα καρτούν είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα παιδιά – που παρακολουθώντας του ήρωες διασκεδάζουν και μαθαίνουν – αλλά και για τους γονείς! Για παράδειγμα ο τρόπος που ο μπαμπάς γουρουνάκι κρατάει την Πέπα για να τη βοηθήσει να ισορροπήσει είναι από τους πιο ενδεδειγμένους για να μάθουν τα παιδιά τις πρώτες πεταλιές. Συνεπώς το συγκεκριμένο καρτούν είναι χρηστικό και διδακτικό τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Γενικώς το ποδήλατο χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. Το πετάλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία και πολλοί ήρωες καρτούν είναι παιδιά. Έτσι, οι δημιουργοί των παιδικών σειρών ανέκαθεν έβαζαν τους πρωταγωνιστές να ποδηλατούν στην εξοχή, σε εκδρομές, στη γειτονιά, στην πόλη. Σε πολλά από τα επεισόδια του πολωνικού καρτούν Μπόλεκ και Λόλεκ βλέπουμε τους δύο μικρούς ήρωες να ποδηλατούν.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που το ποδήλατο αρχίζει να μπαίνει και πάλι δυναμικά στη ζωή των πόλεων οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων φτιάχνουν ιστορίες προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα. Και αρκετές μάλιστα προσφέρουν στα παιδιά χρήσιμες συμβουλές
Για παράδειγμα στη σειρά κινουμένων σχεδίων από τη Ν.Ζηλανδία «Milly Molly» παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Μόλυ να μάθει να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με την τάξη της στην εθνική ημέρα «με το ποδήλατο στο σχολείο».

Από τη σειρά κινουμένων σχεδίων Milly Molly
Η Μόλυ ντρέπεται διότι κάνει ποδήλατο με βοηθητικές. Η φίλη της η Μίλυ προσφέρεται να τη βοηθήσει να μάθει να ισορροπεί στις 2 ρόδες. Στο 10λεπτο επεισόδιο όμως, πιο αποτελεσματική και χρήσιμη είναι η βοήθεια που προσφέρει ο κ.Λίμπυ, ένας ηλικιωμένος κύριος στη γειτονιά, παλιός πρωταθλητής ποδηλασίας. «Να πιστεύεις στον εαυτό σου» είναι η βασική συμβουλή που της δίνει.

Oι πρώτες πεταλιές των παιδιών βέβαια δεν απαιτούν μόνο μαθήματα ισορροπίας. Είναι απαραίτητες κι άλλες συμβουλές όπως το πώς και πότε πρέπει να πατάμε φρένο. Αρκετά καρτούν έχουν φροντίσει να προσφέρουν πληροφορίες σε μικρούς και μεγάλους και γι' αυτό το θέμα. Όπως η σειρά κινουμένων σχεδίων «Noksu». Σ' ένα από τα επεισόδια η Μπέτυ μαθαίνει με τη βοήθεια του βασικού ήρωα της σειράς, του Noksu πώς να φρενάρει καθώς ποδηλατεί
(Μπείτε στο άρθρο και απολαύστε και τα σχετικά βιντεάκια) 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου