Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Pokemon Go: η τρέλα που καταλαμβάνει τον πλανήτη

Ανεπανάληπτα μεγάλη θεωρείται η επιτυχία που γνωρίζει ένα παιχνίδι με τα, δημοφιλή τη δεκαετία του 1990, Πόκεμον της Nintendo. H Niantic Labs, που εκκολάφθηκε στην Alphabet, την μητρική της Google, ανέπτυξε ένα app για smartphone με Android και για iPhone μεταφέροντας τους χαρακτήρες της Nintendo (από την νεοσύστατη The Pokemon Company) στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας. Με ένα εκατομμύριο λήψεις του Pokemon Go, η χρηματιστηριακή αξία του ιαπωνικού κολοσσού μεγεθύνθηκε κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην πρώτη μόλις εβδομάδα της δωρεάν διάθεσης του παιχνιδιού σε τρεις χώρες - ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Όλος ο κόσμος θα μπορεί να παίζει Pokemon Go «σε λίγες ημέρες», ανακοίνωσε η δημιουργός του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, τo Pokemon GO είναι το δεύτερο app της Niantic Labs, ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας με τα δημοφιλή Pokemon να αναζητούνται στους δρόμους από μανιώδεις χρήστες smartphone με Android ή iOS που επιχειρούν να τα πιάσουν, πετώντας τους Poke Balls.
Περπατώ, περπατώ μέσα στα Pokemon
Στους πραγματικούς αυτούς δρόμους, οι παίκτες συναντούν φίλους και γνωστούς που περιδιαβαίνουν τα ίδια μονοπάτια προς αναζήτηση σπάνιων ή λιγότερων σπάνιων σε σύνολο 250 Pokemon. Και βοηθούν ο ένας τον άλλο, δημιουργούν ομάδες αναζήτησης και φωτογραφίζουν τα πόκεμον που μοιάζει να συναντούν στον πραγματικό κόσμο.
Οι χρήστες απαιτείται να περπατήσουν - και τα βήματά τους μετριούνται. Οι «γυμναστές» μπορούν να αποδεχτούν την πρόκληση για αναμετρήσεις μεταξύ Pokemon άλλων trainer, που μπορούν να διεξαχθούν σε «γυμναστήρια» που αντιστοιχούν σε πραγματικά κτίρια -ακόμα και στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε καθεδρικούς ναούς ή αστυνομικά τμήματα και σιντριβάνια. Και τα αγάλματα στα μουσεία μπορεί να κρύβουν τα πολύτιμα Poke Balls, με τα οποία εξοντώνουν τα πόκεμον.
To Pokémon Go χρησιμοποιεί το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS και την κάμερα στο smartphone και δημιουργεί έναν χάρτη της περιοχής, που θα αποτελέσει το χώρο όπου θα κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά Pokémon. Το Pokémon εμφανίζεται μόνο στην οθόνη του τηλεφώνου, και οι χρήστες μοιάζει να μην κουράζονται ποτέ να περπατήσουν προς αναζήτηση περισσότερων εικονικών πλασμάτων.
Γιατί όμως κυκλοφορούν όλοι αυτοί στους δρόμους κοιτώντας το smartphone τους; Προσπαθούν να συγκεντρώσουν Pokeballs σε διαφορετικά Pokestops. Σε όσο περισσότερα Pokestops βρεθεί ο χρήστης τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να μαζέψει Pokeballs και με αυτά, Pokemon (ή αυγά που δεν έχουν ακόμα εκκολαφθεί) που θα συναντήσει, ή θα παλέψει.
Πολλά αστεία έχουν συμβεί με την διάθεση του δωρεάν παιχνιδιού στις ΗΠΑ. Ακόμα και αστυνομικά τμήματα -που για το GO συνιστούν Pokestops- έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους πολίτες: να κοιτάτε δεξιά-αριστερά πριν διασχίσετε το δρόμο, δεν χρειάζεται να μπείτε μέσα στο αστυνομικό τμήμα για τα Pokeballs, γράφουν στο Twitter.


Η αναβίωση του Pokemon
Η Niantic Labs που ανέπτυξε το παιχνίδι αναπτύχθηκε στους κόλπους της Alphabet και αποτελεί spin off της μητρικής της Google. Η εταιρεία μοιράζεται με τη Nintendo που βρίσκεται πίσω από την The Pokemon Company. Το Pokemon Go κυκλοφόρησε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2016 στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Αυτή η εβδομάδα ήταν εκείνη που ώθησε την τιμή της μετοχής της Nintendo σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα, όντας αυξημένη κατά 25%, τη στιγμή που τους τελευταίους 12 μήνες έχασε το 50% της αξίας της. Το γεγονός πρόσθεσε στη χρηματιστηριακή αξία της ιαπωνικής εταιρείας 9 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλύει το CNN.
Πολλά ευτράπελα όμως καταγράφονται από τη μανία με την οποία βγήκαν στους δρόμους οι χρήστες αναζητώντας τα μυστήρια όντα. Μια νεαρή γυναίκα εντόπισε το πτώμα ενός νεκρού άνδρα στο Ουαϊόμινγκ ψάχνοντας ένα αμφίβιο Pokemon στο παρακείμενο ποτάμι, και στο Μιζούρι τέσσερις χρήστες του παιχνιδιού έπεσαν θύματα ληστείας από οπλισμένους άνδρες που τους εντόπισαν στο παιχνίδι.
Το app καταγράφει download που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Οι διακομιστές της Niantic παρουσίασαν προβλήματα που ανάγκασαν τους παίκτες να σταματήσουν την αναζήτηση πόκεμον και έγινε θέμα το πλήθος των δικαιωμάτων πρόσβασης που απαιτούσε το app σε περιβάλλον iOS, με αποτέλεσμα να αναγκάσει την Niantic Labs να τροποποιήσει τις απαιτήσεις της, αφού εκφράστηκαν φόβοι ότι με πλήρη δικαιώματα πρόσβασης στους λογαριασμούς Google των παικτών οι διακομιστές της γρήγορα θα αποτελούσαν στόχο κακόβουλων ενεργειών για υποκλοπή στοιχείων εκατομμυρίων ανθρώπων.Η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας της Niantic Labs αναμένεται να την οδηγήσει σε νέες εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνολογία -αυτή τη φορά για εμπορικούς σκοπούς. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να οδηγεί περισσότερους πελάτες σε μια επιχείρηση, επιβραβεύοντας την επιλογή τους με σπάνια Πόκεμον... 

Πηγή : Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου