Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Το Σύνδρομο Down και η (θετική) στάση των μελών της οικογένειας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γονείς και τα αδέρφια των ατόμων με Σύνδρομο Down αναφέρουν θετικά συναισθήματα σχετικά με την ύπαρξη ατόμου με τη συγκεκριμένη χρωμοσωμική διαταραχή στην οικογένειά τους. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο 87% των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γονείς και τα αδέρφια ανέφεραν ότι αγαπούσαν πολύ ο ένας τον άλλο. Επιπλέον, στο 83% των περιπτώσεων, οι γονείς και τα αδέρφια ανέφεραν ότι ήταν περήφανα για το άτομο με Σύνδρομο Down της οικογένειάς τους και το ίδιο αίσθημα προσωπικής περηφάνειας ανέφερε και το ίδιο το άτομο με Σύνδρομο Down. 

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Απριλίου στο περιοδικό American Journal of Medical Genetics. Οι ερευνητές κατέγραφαν τις απαντήσεις που έδωσαν τα μέλη 41 οικογενειών που συμμετείχαν σε μια σειρά ερευνών που εξέτασαν τους γονείς, τα αδέρφια και τα ίδια τα άτομα με Σύνδρομο Down. 

Με τη διασταύρωση των στοιχείων, οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς η στάση ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να επηρεάσει τα άλλα μέλη. «Αυτή η μελέτη παρέχει ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο της σύγχρονης οικογένειας που έχει ένα μέλος με Σύνδρομο Down» δήλωσε o Brian Skotko, διευθυντής του Προγράμματος για το Σύνδρομο Down του Γενικού Νοσοκομείου της Massachusetts και συγγραφέα του άρθρου. 

Η ανάλυση έδειξε ότι η σοβαρότητα του Συνδρόμο Down του ατόμου είχε μικρή επίδραση στις αλληλεπιδράσεις και τις συμπεριφορές μέσα στην οικογένεια. Ωστόσο, τα συναισθήματα των γονιών για τα παιδιά τους με αναπτυξιακή διαταραχή είχαν αντίκτυπο. Τα αδέρφια που ήταν μικρότερα από 9-11 ετών ανέφεραν ότι ντρέπονταν για τον αδερφό/ αδερφή τους με Σύνδρομο Down αν ο ένας από τους δύο γονείς ανέφερε παρόμοια συναισθήματα ντροπής. Στο ίδιο πνεύμα, και τα αδέρφια που ήταν μεγαλύτερα από 12 ετών ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι θα «αντάλλαζαν» τον αδερφό/ την αδερφή τους με Σύνδρομο Down αν οι γονείς τους έδειχναν να μετανιώνουν/ να λυπούνται που απέκτησαν παιδί με Σύνδρομο Down. «Η έρευνα μας δείχνει ότι στις σύγχρονες οικογένειες με παιδιά με Σύνδρομο Down τείνουν να κυριαρχήσουν οι θετικές στάσεις, μολονότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλές από αυτές τις οικογένειες δεν ήταν ασήμαντες» αναφέρει ο Skotko. «Ίσως φαίνεται περίεργο το ότι οι οικογένειες που έχουν παιδιά με Σύνδρομο Down έχουν τόσο θετικά συναισθήματα. Αλλά οι συμμετέχοντες έχουν βιώσει μια κατάσταση που έχει μεταφραστεί σε ένα ταξίδι ζωής γεμάτο νόημα». 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου