Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Πανελλήνιες 2016: Πρεμιέρα τη Δευτέρα με υποψήφιους δύο ταχυτήτων

Τι αλλαγές περιλαμβάνει το νέο σύστημα και πώς θα υπολογίζονται τα μόρια εισαγωγής; Τέλος εποχής για τον προφορικό βαθμό. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Πεδία Προσανατολισμού και τις προοπτικές τους

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε μία χρονιά με αρκετές ιδιαιτερότητες, λόγω τουδιπλού συστήματος εξετάσεων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Γεγονός που αναπόφευκτα εκτιμάται ότι θα φέρει πτώση στις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αρκετά τμήματα.

Ήδη τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία έλαβαν τέλος από χθες Τετάρτη11/5, μετατρέποντας τη φετινή χρονιά σε μία από τις πιο σύντομες σχολικές χρονιές των τελευταίων ετών.

Εξετάσεις "δύο ταχυτήτων"

Πιο αναλυτικά, φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εξετάσεων "δύο ταχυτήτων". Εκτός από τους τελειοφοίτους, δικαίωμα να εξεταστούν με το καταργηθέν σύστημα, έχουν και απόφοιτοι παλιότερων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το διπλό σύστημα συνοδεύεται από αλλαγές, τόσο στον τρόπο υπολογισμού των μορίων, όσο και στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Μία από τις μεγαλύτερες, αφορά στον "εξοστρακισμό" του προφορικού βαθμού από τον υπολογισμό μορίων εισαγωγής.

Σε αντίθεση με όσους έχουν επιλέξει το παλιό σύστημα, όπου ο βαθμός προαγωγής θα προσμετρηθεί για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει το νέο σύστημα θα στηριχθούν μόνο στις επιδόσεις τους στα τέσσερα ή στα πέντε μαθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκε­κριμένη αλλαγή επηρεάζει και τα μόρια εισαγωγής, καθώς ο 
προφορικός βαθμός έδινε περίπου 500-600 μόρια πάνω στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που θα εκλείψει από τους φετινούς υποψηφίους.

Στα τέσσερα μαθήματα που ανοίγουν κάθε πεδίο, ο υπολογισμός των τελικών βαθμών θα πολλαπλασιαστεί επί δύο.

Για κάθε ομάδα προσανατολι­σμού υπάρχουν δύο μαθήματα τα οποία έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Ειδικότερα, ο τρόπος υπολογισμού των μορίων είναι το άθροισμα των τεσσάρων μαθημάτων ανά πεδίο με συντελεστή το 2 και το άθροισμα των δύο μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας επί 100.

Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός εάν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Οι πανελλήνιες εξετάσεις διενεργούνται στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων ενώπιον δύο (2) επιτηρητών.
Πόσοι εισάγονται στην Γ' Βάθμια Εκπαίδευση

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ενισχυμένος θα είναι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, συγκριτικά με την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Η αύξηση, ωστόσο, αφορά τη φοίτηση σε ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι στα ΤΕΙ θα αυξηθούν κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμια θα μειωθούν κατά 345 άτομα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται κατά 1.655, σημειώνοντας αύξηση 2,42% από πέρυσι. Το υπουργείο έλαβε υπόψη τον αριθμό των περυσινών εισακτέων, τα αιτήματα των επί μέρους τμημάτων για βέλτιστο αριθμό φοιτητών, τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία προβλήματα ανά τμήμα, αλλά και τα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση των τμημάτων.

Η τάση ενίσχυσης της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είχε διαφανεί από περασμένες χρονιές. Συγκεκριμένα, το 2015-16 ο συνολικός αριθμός των εισακτέων μειώθηκε από 70.305 άτομα σε 68.345, αλλά οι θέσεις στα ΤΕΙ είχαν αυξηθεί από 23.570 σε 24.145. Στις παραδοσιακά "δημοφιλείς" σχολές οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.

Μύθοι και αλήθειες για τις φετινές αλλαγές

*Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν απευθείας αίτηση στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

* Η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων δεν θα δεχτούν εισακτέους το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

* Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας με σχετική πληροφόρηση από το σχολείο μέσα στον Ιούνιο.

* Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 με το νέο σύστημα. Με το παλιό σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μόνο οι πυροσβέστες.

* Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς οι μαθητές των ΓΕΛ θα τα εξεταστούν υποχρεωτικά και στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Στους μαθητές θα χορηγηθεί ενδοσχολικό απολυτήριο και οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα συνυπολογιστούν στο βαθμό του απολυτηρίου.

* Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων Λυκείων τα έτη 2013-2014 και 2014-2015 που δήλωσαν και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα δεν έχουν το δικαίωμα ταυτόχρονα να διεκδικήσουν θέση και με το 10% με τις βαθμολογίες του 2013-2014 ή του 2014-2015 αντίστοιχα.

Γενικές οδηγίες

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα Λύκεια εγκύκλιο, με την οποία ρυθμίζονται θέματα της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Μετά άλλων, το υπουργείο ορίζει:

* Όλοι οι υποψήφιοι - και του νέου και του παλαιού συστήματος - θα διαγωνιστούν σε κοινά εξεταστικά κέντρα, σε κοινή ώρα εξέτασης, αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν αυτό είναι δυνατόν.

* Λόγω των διπλών εξετάσεων, τα μαθήματα κατά την εξέτασή τους θα διακρίνονται σε Μάθημα Νέου συστήματος, Μάθημα Παλαιού συστήματος και Μάθημα Κοινό.

* Η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνει σε διαφορετικά βαθμολογικά κέντρα για τους υποψηφίους του νέου και του παλαιού συστήματος.

* Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

* Κατά την εξέταση δεν επιτρέπεται στους εξεταζομένους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Τότε καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται.

* Σε κάθε βαθμολογητή αντιστοιχεί ένας κωδικός αριθμός. Κατά την κατανομή των φακέλων στους δεύτερους βαθμολογητές πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα να μη δοθεί ο ίδιος φάκελος στον καθηγητή που τον χρεώθηκε σε πρώτη βαθμολόγηση. Γι’ αυτό στην πλάτη κάθε φακέλου αναγράφεται ο κωδικός κάθε βαθμολογητή. Η δεύτερη βαθμολόγηση είναι χρήσιμο να γίνεται, εφόσον είναι εφικτό, σε διαφορετικό χώρο από την πρώτη.

Πηγή: News247.gr via HuffingtonPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου