Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Η προέδρος της σχολής σκύλων-οδηγών που κατέβασαν από το λεωφορείο μιλάει στο CNN Greece


Η Ιωάννα Γκέρτσου, ιδρύτρια και προέδρου της σχολής σκύλων-οδηγών «Λάρα», βρέθηκε πριν από λίγες μέρες μπροστά σε ένα απίστευτο περιστατικό. Οδηγός του ΟΑΣΘ της ζήτησε να κατέβει από το λεωφορείο επειδή είχε μαζί της τον σκύλο της. Μάταια η κ. Γκρέτσου επιχείρησε να εξηγήσει ότι πρόκειται για σκύλο-οδηγό, απαραίτητον για αυτήν. Ο οδηγός επέμενε φτάνοντας στο σημείο να καλέσει την αστυνομία για να κατεβάσει τον «τρομοκράτη» σκύλο της κ. Γκερτσου με το ζόρι.


Η υπόθεση βέβαια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου εκεί φυσικά ο νόμος στάθηκε στο πλευρό της κας Γκέρτσου.

Στα κωμικά της υπόθεσης συμπεριλαμβάνεται το γεγονός πως οι συνάδελφοι του οδηγού ζήτησαν από την ίδια να μην ζητήσει επιβολή διοικητικού προστίμου και να δείξει επιείκεια καθώς ο οδηγός είναι πολύτεκνος.

Η πρόεδρος της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών "Λάρα" υπερασπιζόμενη όχι μόνο τα δικαιώματα της ίδιας αλλά και πολλών όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά παρόμοιες ρατσιστικές συμπεριφορές, απαίτησε όχι μόνο διοικητικό πρόστιμου αλλά έκανε και μήνυση στον οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά.

Το δώρο της κίνησης από τους σκύλους-οδηγούς

Η σχολή σκύλων - οδηγών τυφλών "Λαρα" πήρε το όνομα της από τον πρώτο οδηγό-σκύλο στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν ο οδηγός της προέδρου της Σχολής κας Ιωάννας Γκέρτσου.

Η κ. Γκέρτσου ονειρεύτηκε και υλοποίησε το όραμα της για μια σχολή η οποία όπως λέει η ίδια στο CNN Greece, θα χαριστεί το δώρο της κίνησης στους ανθρώπους με απώλεια κίνησης.


Σήμερα, η σχολή είναι μια από της πιο αξιόπιστες και γνωστές σχολές με πολλές ακτιβιστικές δραστηριότητες στο ενεργητικό της.

Η σχολή έχοντας σαν αρχή της την προάσπιση της ίσης μεταχείρισης αλλά και την υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης, στοχεύει στην εκπαίδευση και παροχή σκύλων - οδηγών σε άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, εντελώς δωρεάν.

Μιλώντας στο CNN Greece η πρόεδρος της σχολής Ιωαννα Γκερτσου και ο εκπαιδευτής της σχολής Αλεξανδρος Παρασχης δίνουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για την εκπαίδευση των σκύλων - οδηγών τυφλών αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της σχολής.

Η κ. Γκερτσου ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση - σχολή, η οποία παρέχει εντελώς δωρεάν εκπαίδευση σε σκύλους - οδηγούς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αυτόνομη διαβίωση ατόμων που έχουν μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με τον οδηγό λεωφορείου, ο οποίος απαίτησε από την κ. Γκερτσου να αποβιβαστεί από το λεωφορείο λόγω του σκύλου - οδηγού της, άνοιξε την πόρτα της σχολής και παρουσίασε το πολιτικό έργο της.

Η κ. Γκερτσου απαντά σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την εκπαίδευση των σκύλων - οδηγών οπως :

-Πρέπει να έχω μαζί μου το λευκό μου μπαστούνι όταν κινούμαι με έναν σκύλο-οδηγό;

Ναι, για να το χρησιμοποιήσετε στην περίπτωση όπου ο σκύλος-οδηγός σας κουραστεί ή τρομάξει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και δεν μπορεί να σας καθοδηγήσει. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει εσείς να τον υποστηρίξετε και να γίνετε ο “οδηγός” της ομάδας με το λευκό σας μπαστούνι.

-Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος-οδηγός να δαγκώσει κάποιον;

Όχι. Οι σκύλοι-οδηγοί είναι ζώα ήρεμα και κοινωνικά.

-Ο υποψήφιος χειριστής θα πληρώσει κάποιο ποσό για την εκπαίδευση / χορήγηση του σκύλου-οδηγού;

Όχι. Τα έξοδα εκπαίδευσης του σκύλου-οδηγού και του χειριστή του καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από χορηγίες που λαμβάνει η Σχολή. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό (σαμάρια, μπαστούνια, κ.α.), τα κτηνιατρικά έξοδα (στειρώσεις, εμβόλια) και τα έξοδα διαβίωσης του σκύλου (τροφή).

-Μπορώ να επιλέξω ποιος σκύλος θα εκπαιδευτεί για εμένα;

Όχι δεν μπορείτε. Οι σκύλοι που θα εκπαιδευθούν επιλέγονται από τη Σχολή «Λάρα».

-Μπορεί η Σχολή «Λάρα» να εκπαιδεύσει σκύλους-βοηθούς και για άλλες αναπηρίες;


Όχι. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η Σχολή «Λάρα» ειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων-οδηγών τυφλών.

-Θέλω να κάνω αίτηση για λήψη σκύλου-οδηγού. Τι προσόντα πρέπει να έχω;

Πρέπει να είστε Έλληνας πολίτης και να κατοικείτε στην Ελλάδα, να είστε άνω των 18 ετών, να ζείτε αυτόνομα, να αγαπάτε τα ζώα, να έχετε διδαχτεί κινητικότητα με λευκό μπαστούνι και να έχετε άριστο προσανατολισμό.

-Μπορώ να προσφέρω έναν σκύλο στη Σχολή “Λάρα”;

Όχι. Η Σχολή “Λάρα” παίρνει τα σκυλιά της αποκλειστικά από διακεκριμένους εκτροφείς και αναγνωρισμένες σχολές σκύλων-οδηγών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών.

-Έχω έναν σκύλο-οδηγό που τον έχω φέρει με δική μου πρωτοβουλία από σχολή του εξωτερικού. Μπορεί η Σχολή «Λάρα» να τον αναλάβει;

Όχι. Η Σχολή “Λάρα” δεν μπορεί να αναλάβει σκύλους-οδηγούς και χειριστές που έχουν εκπαιδευτεί από άλλες σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου